2019. január 11., péntek

…hogy az ÓE Tavaszmező utcai campusának épületeiben közel 120 éve zajlik műszaki oktatás.


A „Kandó Iskola” története 1900-tól napjainkig.

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki és Keleti Károly Gazdaságtudományi Karának jelenleg is otthon adó épületekben már az 1900-as évek elejétől folyamatosan zajlik műszaki oktatás.

A legelső jogelőd az Állami Mechanikai és Órásipari szakiskola az 1900-1901. évben épült Budapesten a Szűz utca és a Tavaszmező utca sarkán, főhomlokzattal és bejárattal a Tavaszmező utca felé. Homlokzata nyers tégla építmény, magyaros jellegű terakotta és velencei üvegmozaik díszítéssel.

Tavaszmező utca 15. 1901.



Az 1927/1928-as tanévtől kezdődően az iskola elektrotechnikai felső tagozattal bővült. Erre felvételt nyerhettek az elektromosipari szakosztályt eredményesen elvégzett növendékek. A felső tagozaton kezdetben 1 éves, majd az 1933/1934-es tanévtől 2 éves lett a képzés. Ez a felső tagozat tekinthető a mai Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara tényleges jogelődjének.  Ebben az 1927/1928-as tanévben indult meg a 4 éves esti villamosipari felső tagozati képzés, felnőtt hallgatók részére. Az országban ez volt az első esti tagozatú képzés.


Tavaszmező utca 15. az 1928-ban megjelent évkönyvben



Az 1930/1931-es tanévben vezették be új tárgyként a rádiótechnikát és a telefontechnikát először

   az országban.

Az 1941/1942-es tanévben intézményünk felvette Kandó Kálmán nevét. Elnevezése: Magyar Királyi Állami Kandó Kálmán Villamosipari Középiskola lett. E tanévben szakosították a felső tagozatot: létrehozták az erősáramú villamosipari, a gyengeáramú villamosipari és a műszerészipari szakosztályt.


1948-ban megszüntették a szomszédos, Tavaszmező utca 17. számú épületben a Zrínyi Gimnáziumot, az épületet a Kandó Középiskola kapta meg. Az épületet Wellisch álfréd építőművész tervezte. 1894-96-ig épült

Tavaszmező utca 17.

1955-től Kandó Kálmán Híradás- és Műszeripari Technikum néven működött az intézmény. Dr. Izsák Miklós volt az igazgató irányítása alatt.


A Kandó Technikum emblémája




                                             Villamos mérő- és kapcsológyakorlatok terme 1957.



1961-ben új oktatási törvény rendelkezett a felsőfokú technikumok létesítéséről. Iskolánk neve Kandó Kálmán Híradás- és Műszeripari Felsőfokú Technikum lett. Itt 1962. szeptember 1-én indult az oktatás. Nappali tagozaton 6, esti és levelező tagozaton 7 félév a képzési idő. á tanulmányok befejeztével államvizsgát tettek a hallgatók és szaktechnikusi oklevelet kaptak. Új szakok indultak: “számítástechnika, és alkatrész-technológia. – A középfokú képzés kifutó jelleggel 1968-ban megszűnt.

1969. március 4-én jelent meg az Elnöki Tanács 6. számú törvényerejű rendelete a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola létesítéséről, Budapesten, VIII. ker., Tavaszmező utca 15-17. központtal. Főiskola Gyengeáramú (Józsefváros) és Erősármú (Óbuda) Karra tagozódott.

Az 1970-es években nagyarányú építkezések folytak főiskolánk minden telephelyén. 1971-ben a

Tavaszmező utca 17. udvarán új, 5 emeletes irodaház épült.

1979-ben korszerűsítették a főiskola szervezeti felépítését, az addigi tanszékek helyett intézeteket – nagyobb szervezeti egységeket – alakítottak ki: Józsefvárosban 5, Óbudán 3, Székesfehérvárott 1 intézet működött

1991-ben főiskolánk neve Kandó Kálmán Műszaki Főiskola elnevezésre változott, kifejezve az oktatási profil bővülését.

2000. január 1-től az oktatási kormányzat Budapesti Műszaki Főiskola néven összevonta a Kandó, a Bánki és a Könnyűipari Műszaki Főiskolát

2002-ben a Bologna-folyamatnak megfelelően alap-, mester- és doktori képzés van főiskolánkon.

2010. január 1.-i hatállyal a Parlament létrehozta az Óbudai Egyetemet, a Budapesti Műszaki Főiskola – illetve a jogelődjei, a Bánki Donát Műszaki Főiskola, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola, a Könnyűipari Műszaki Főiskola - jogutódját.

Névadónk – Kandó Kálmán – emlékezetét ma is gondosan ápolja intézményünk. 2011-ben, Kandó halála 80. évfordulója évében a Kar vezetése elkérte a Közlekedési Múzeumtól Kandó fázisváltóját, mely az átalakított fázisváltós villamosmozdonyban működött 1928-ban és prototípusként szolgált a sorozatgyártáshoz. á fázisváltó megfelelő elhelyezést nyert a Tavaszmező utca 17. udvarán.





Kandó fázisváltója a Tavaszmező utca 17. udvarán



Amennyiben a Tavaszmező utca és az ott helyet kapó jogelőd intézmények története felkeltette érdeklődésedet:


Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki és Keleti Károly Gazdaságtudományi Karainak jelenleg is otthont adó Tavaszmező utcai campus gazdag történetét bemutató, őrző, részletes publikációkat,  képeket, évkönyvek érhetsz el az Óbudai Egyetem Digitális Archívumának Intézmény történeti Gyűjteményében. 1920-as évektől napjainkig

Kandó Kálmán Intézmény történeti gyűjtemény  171 dokumentum

-          Előadások
-          Kandó Iskola évkönyvei
-          Hallgatói lapok (Villamos Üzemmérnök, Mihir, 120db)
-          Intézménytörténeti képek


Az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtáraiban nyomtatott dokumentumok is elérhetőek, a témakörben:

Gáti József - Ipartanodától az egyetemig
Gáti József - Óbudai Egyetem
Gáti József - Államalapítástól egyetemalapításig



A bejegyzés az alábbi forrás felhasználásával készült:


Rajnai Zoltán. Fregan Beatrix, Maronsé Kuna Zsuazsanna, Ozsváth Judit (szerk.): 6. Báthory Brassai Tanulmánykötet 1.rész / ISBN  978-615-5460-38-5