2018. december 27., csütörtök

...hogy hogyan működnek a robotok az orvoslásban?

A különböző kutatások és fejlesztések eredményeként az elkövetkezendő évtizedekben gyökeresen és jelentősen fog átalakulni az orvoslás. A technológia csúcsát képviselő eszközök és módszerek egyre nagyobb szerepet kapnak a hagyományos technikák mellett, több területen pedig jelentős áttörésre lehet számítani.
Az orvoslásban alkalmazott robotok fejlesztése a 80-as évek közepén indult meg az Egyesült Államokban, ahol az űrtechnológiában alkalmazott robotokat kezdték más nézőpont szerint vizsgálni. Az eltelt pár évtized alatt óriási fejlődés történt a robotok fejlesztésében és alkalmazásában a gyógyítás terén, és a jövőben ez várhatóan még gyorsabb ütemben fog zajlani.


Mára a világ számos országában napi szinten használják a kórházak a robottechnológiát.  Elsőként 2001-ben az Egyesült Államokban alkalmazták a da Vinci robotot műtétnél, azóta tízezer szám hajtanak végre beavatkozásokat teleoperációs rendszerekkel.



A sebészeti beavatkozások mellett több területen folynak a fejlesztések. A sebészeti robotok mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a diagnosztikai robotok, az ún. szervizrobotok, melyek az ápolásban és rehabilitációban vesznek részt, és nem utolsó sorban a nanorobotok, melyek feltehetően forradalmasítani fogják a gyógyítást.

Életmentő robotok
 A robotsebészet (robotic surgery) a sebészet egy viszonylag új ága, ahol a sebészeti műtéteket robotok végzik. Ez már nem csak a jövő, hiszen a robotsebészet az orvostudományban elképesztő mértékű fejlődésnek indult. A mesterséges intelligencia segítségével a robotok igazi döntéshozó szerephez juthatnak, de természetesen így is az orvos irányítja és működteti a robotot egy konzolon keresztül. Az orvos nem közvetlenül a műtőasztal mellett áll, hanem attól méterekkel távolabb kényelmesen ülve dolgozik. Ezzel a módszerrel szinte vér nélküli műtétek végezhetőek az orvos által vezérelt robotkarokkal. Precizitásuk, pontosságuk és fáradhatatlanságuk vetekszik az emberi erőforrásokkal. A robotikus műtétek jelenleg még nagyon költségesek, de szinte mindegyik orvosi szakterületen alkalmazható megoldást kínálnak:  szívsebészet, urológia, nőgyógyászat de főként daganatos betegségek műtéti beavatkozásainál alkalmazzák.

 A csodás finommozgásra képes Da Vinci orvosi robot az alábbi videón egy szőlőszemet „műt” teljesen automatikusan, emberi beavatkozás nélkül!


A nanotechnológiai kutatók biztosak abban, hogy a mikroszkopikus méretű robotok a jövőben modernizálhatják a gyógyítást. A vértesteknél vagy a baktériumoknál alig nagyobb méretű nanorobotok a szervezeten belül irányítottan célba juttathatók és a legkülönfélébb betegségek legyőzésében lehetnek segítségünkre. A rehabilitáció, vagy az otthoni ápolás során óriási segítséget jelenthetnek a szerviz robotok, melyeknek fejlesztése napjainkban szintén jelentős.

További információk a témával kapcsolatosan...

A témáról az ISO/IEC robotikai ülésén esett szó az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében megrendezett programon.

Az Óbudai Egyedem Digitális Archívumában (ÓDA):

Kovács Adorján László: Emlékezőfém rugóval működő robotkéz : szakdolgozat (2016) 
Fónad Gergő:Humanoid robotkar : szakdolgozat (2017) 
(A szakdolgozatok teljes szövege csak az Óbudai Egyetem Könyvtáraiban érhető el!) 

Az Egyetemi Könyvtár állományában:

Kim, Keith Chae (szerk) Robotics in General Surgery (2014) 
Gomes, Paula (szerk) Medical Robotics : Minimally Invasive Surgey (2012) 

Előfizetett adatbázisainkban: 

Taizo Miyachi, Saiko Iga, Takashi Furuhata: Human Robot Communication with Facilitators forCare Robot Innovation. In: Procedia Computer Science Volume 112, 2017, Pages 1254-1262, DOI:doi.org/10.1016/j.procs.2017.08.078 (Adatbázis: Science Direct)

Adam Howe, Zachary Kozel, Lane Palmer: Robotic surgery in pediatric urology. In: Asian Journal of Urology Volume 4, Issue 1, January 2017, Pages 55-67
DOI: doi.org/10.1016/j.ajur.2016.06.002 (Adatbázis: Science Direct) 

Roja Garimella, Adam E.M.Eltorai: Nanotechnology in orthopedics. In: Journal of Orthopaedics Volume 14, Issue 1, March 2017, Pages 30-33
DOI: 10.1016/j.jor.2016.10.026 (Adatbázis: Science Direct)