2019. szeptember 26., csütörtök

...hogy 170 éve született Pavlov!

Az orvostudományi Nobel-díjas Pavlov a feltételes reflex felfedezésével vált világhírűvé, de érdemes kicsit jobban is megismerkedni a 20. századi orosz fiziológus tudós életművével!


Ma a "Pavlovi reflex"-ként ismert jelenséget tulajdonképpen véletlen fedezték fel, a kutatás tárgya nem ez volt eredetileg.


Ivan Petrovics Pavlov 1849. szeptember 26-án született Rjazanyban. Édesapja Pjotr Dmitrijevics Pavlov falusi pópa volt, így az egyházi iskola egyértelmű út volt számára: a rjazanyi egyházi iskolába, majd a papi szemináriumba járt.

Ivan Petrovics Pavlov

A papi szeminárium alatt ismerkedett meg egy agyidegekkel foglalkozó könyvvel és eldöntötte, hogy az idegrendszerrel szeretne foglalkozni. A papi szemináriumot abbahagyta és a Szentpétervári Egyetemen folytatta tanulmányait.

Első diplomáját 1875-ben kapta, ezt követően az Orvosi-Sebészeti Akadémián folytatta tanulmányait. Doktori disszertációját 1883-ban védte meg, amely a szív centrifugális idegeivel foglalkozott.

Pavlov eleinte az emésztőrendszer működését vizsgálta. Az Ő vizsgálatai abban mutattak újdonságot, hogy nem élve boncolt állatokat vizsgált, az alanyokat hosszú időn keresztül jól tartotta és a különböző testnedveket, folyadékokat a testen kívülre vezetve vizsgálta. A nyáltermelődéssel kapcsolatos eredményeit is így érte el: amikor ételt adott a kutyáknak, egyből elindult a nyáltermelés, amit a kivezetett csöveken észlelt is.

Pavlov és a kísérletben résztvevők... és az egyik híres kutya

Kísérletének alap felvetése, hogy nem szükséges a nyáltermeléshez a tényleges étel jelenléte, igazolódott. Miután a kutyák minden evés előtt csengőszót hallottak, egy idő múlva a hang megjelenésére egyből elindult a nyáltermelés is. Az új idegi kapcsolat kialakulása az agy - amely a csengőszóra jelet ad - és a nyálmirigy idege között egy új feltételes reflexnek bizonyult.

A századfordulóra beérett a több mint egy évtizedes kutatása, az eredményeket publikálta, konferenciákon mutatta be azokat. Munkásságával megteremtette a modern idegélettan alapjait. Az orvostudományi Nobel-díjat 1904-ben kapta meg, de a korábbi években is rendre ott volt a jelöltek között.

Ivan Pavlovról és a klasszikus kondícionálásról
/Eredeti archív felvételekkel!/

A feltételes reflex és a klasszikus kondicionálás természetesen a pszichológia fejlődésére is hatással volt, leginkább az emberi viselkedéskutatás területén. Az elmélet - alapszinten való - közérthetősége miatt is bekerült a populáris kultúra különböző területeire, így a mai napig szinte mindenki számára ismert kifejezés: "Pavlov kutyája"

...a közérthetőségből is adódóan rengeteg mém született Pavlovhoz, illetve kutyáihoz kapcsolódóan:


A bejegyzés a következő források nyomán készült:


Peter Bertus-Barcza: Pavlov és kutatásai. In: National Geographic Online

A feltételes reflexelmélet „atyja”, Ivan Pavlov 160 éve született. In: Medicalonline

Ivan Petrovics Pavlov / Wikipédia Szócikk


Amennyiben a téma felkeltette érdeklődésedet, úgy számos dokumentumot találhatsz a Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

N. Kollár Katalin, Szabó Éva: Pszichológia pedagógusoknak / Klasszikus kondicionálás
/Digitális Tankönyvtár/

Csépe Valéria, Győri Miklós, Ragó Anett: Általános pszichológia 1-3. / Klasszikus kondicionálás
/Digitális Tankönyvtár/


Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából elérhető)

Jozefowiez J.: The Many Faces of Pavlovian Conditioning. In: International Journal of Comparative Psychology
/EBSCO Academic Search Complete/

Domjan M.: PAVLOVIAN CONDITIONING: A Functional Perspective. In: Annual Review of Psychology. 
/EBSCO Academic Search Complete/

Lachnit H, Kinder A.: Stimulus representations in human Pavlovian conditioning: Implications of missing negative transfer across response systems. In: Quarterly Journal of Experimental Psychology.
/EBSCO Academic Search Complete/

Timberlake W.: Trends in the Study of Pavlovian Conditioning. In: International Journal of Comparative Psychology.
/EBSCO Academic Search Complete/

García-Hoz Rosales V.: On the Nature of Relations Learned in Pavlovian Conditioning. In: International Journal of Psychology & Psychological Therapy. 
/EBSCO Academic Search Complete/

Pyrillis R.: Pavlov’s Dog ... Didn’t Have Pet Insurance. In: Workforce.
/EBSCO Academic Search Complete/

Feuerbacher EN, Wynne CDL.: A History of Dogs as Subjects in North American Experimental Psychological Research. In: Comparative Cognition & Behavior Reviews.
/EBSCO Academic Search Complete/

Cooley, J.: Pavlov's dogs revisited. In: Electronic Engineering Times.
/ProQuest/

Seland, D.: Conditioning it's pavlovian. In: Appliance Design. 
/ProQuest/

Raju, T. N.: The nobel chronicles: 1904: Ivan petrovich pavlov (1849-1936). In: The Lancet.
/ProQuest/
https://search.proquest.com/docview/199030389?accountid=134728

Evans, R. B., & Windholz, G.: History of psychology: Pavlov's conceptualization of voluntary movements within the framework of the theory of higher nervous activity. In: The American Journal of Psychology.
/ProQuest/