2019. október 29., kedd

...hogy ma 50 éves az internet!

Charles Kline programozó hallgató 1969. október 29-én valószínű, hogy még el sem tudta képzelni, hogy milyen szintre jut el a számítógépek közti kommunikáció 2019-re.


Az online kapcsolat a Kaliforniai Egyetem (UCLA) és a Stanford Research Institute (SRI) egy-egy számítógépe között jött létre. A kutatócsoport vezetője  Leonard Kleinrock volt.


Ekkor még csak néhány hálózatba kapcsolt számítógép volt az USA-ban. Ennek alapját az az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által létrehozott ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) rendszere jelentette.

Charles S. Kline

Az 50 évvel ezelőtti, történelmi üzenet mindössze két betű volt: LO. Nem volt problémamentes a próbálkozás, mivel Kline, az 500 kilométerre lévő másik számítógépnek a LOGIN, azaz bejelentkezés szót akarta küldeni. A kísérleti technológia a mai rendszerekhez képest természetesen még nagyo kezdetleges volt.

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) terme, ahonnan indult az üzenet (1969)

A két intézmény között folyamatos telefonos kapcsolat volt, az elküldeni kívánt szócskát karakterenként küldte Kline.

...a rendszer a második karakter elküldése után összeomlott és csak egy órával később sikerült megoldani a problémát, így az üzenet elindult. A rendszer a megküldött két karaktert kiegészítve a HELLO üzenetet fogadta, de ez az üzenet mégis történelmi jelentőségű lett!

A szoba, ahol az internet kezdődött / from: UCLA Daily Bruin

A következő évek során egyre több felsőoktatási intézmény és kutatóhely csatlakozott az ARPANET hálózatához, ezt persze nem a mai ütemmel kell elképzelni: Az 1969-es hálózatában 13 kapcsolt számítógépvolt, 12 évvel későbbre ez a szám 213-ra nőtt. A TCP/IP protokoll kidolgozása ekkor történt, ez pedig magadta az alapját a ma is ismert globális kommunikációs hálózat elterjedésének.

Az internet története röviden / from: SciShow

Az ARPANET-et 1990-ben megszűnt, de az igazi fejlődés, a hálózat kiterjedése éppen ekkor indult meg igazán! Míg 1989-ben a hálózatban 100 ezer kapcsolt gép volt, a 90-es évek elejére már egymillió!

A fejlődés pedig természetesen nem állt meg, sőt exponenciális növekedés jellemzi a hálózatot! Jelenleg a Föld népességének több mint a fele használja a hálózatot, a hálózatba kapcsolt eszközök száma pedig elérte a 22 milliárdot! Az IoT (Internet of Things - "a dolgok internetje") fejlődésével ezen kapcsolatok száma ugrásszerűen fog nőni a következő években.

Vajon Charles Kline gondolta volna, hogy 50 év múlva a zsebében elférő telefonjával, a világ túlsó végéről képes lesz gond nélkül elindítani az önjáró robot porszívóját?


A bejegyzés a következő források nyomán készült:

Eric Mack: The internet was born 50 years ago with a nonsense message. In: Cnet

Az ARPANET-től az információs szupersztrádáig - Ma 50 éves az internet. In: androgeek.hu

Ma 50 éve, hogy elindult az internet – egy értelmetlen üzenettel. In: hvg.hu

Az internet 50 éve – 1969: kapcsolatteremtés. In: invitech blog

50 éves születésnapját ünnepli ma az internet. In: pcforum.hu



Amennyiben a téma felkeltette érdeklődésedet, úgy számos dokumentumot találhatsz a Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Források online adatbázisainkból:

(csak az ÓE hálózatából elérhető)

Haigh T, Russell AL, Dutton WH: Histories of the Internet: Introducing a Special Issue of Information & Culture. In: Information & Culture. 
/EBSCO - Academic Search Complete/

Schafer V.: Part of a Whole: RENATER, a Twenty-Year-Old Network within the Internet. In: Information & Culture.
/EBSCO - Academic Search Complete/

Internet History From ARPANET to Broadband. In: Congressional Digest.
/EBSCO - Academic Search Complete/

Chanson ST, Ravindran K, Atkins S.: Performance Evaluation of the Arpanet Transmission Control Protocol in a Local Area Network Environment. In: INFOR.
/EBSCO - Academic Search Complete/

Ballard T. While Everyone Was Focused on the Moon, ARPANET Changed the World. In: Information Today.
/EBSCO - Academic Search Complete/

Banks, M. A.: The INTERNET, ARPANet, and Consumer Online. In: Online.
/EBSCO - Academic Search Complete/

Cerf VG.: The day the Internet age began. In: Nature.
/EBSCO - Academic Search Complete/

Barry M. Leiner et al.: A brief history of the internet. In: ACM SIGCOMM Computer Communication Review
/ACM Digital Library/

Don Towsley: The internet is flat: a brief history of networking in the next ten years. In: Proceedings of the twenty-seventh ACM symposium on Principles of distributed computing
/ACM Digital Library/

L. Roberts: The arpanet and computer networks. In: A history of personal workstations.
/ACM Digital Library/

Larry Roberts: The Arpanet and computer networks. In: Proceedings of the ACM Conference on The history of personal workstations.
/ACM Digital Library/

Peter T. Kirstein: The Early International Activities in the Arpanet, Its Mutation into the Internet, and Some Further Regional Extensions. In: Proceedings of the 24th Annual International Conference on Mobile Computing and Networking.
/ACM Digital Library/