2019. november 25., hétfő

...hogy kiről készült az első magyar röntgenfotó!

Wilhelm Conrad Röntgen német fizikus 1895-ben november 8-án fedezte fel a röntgensugárzást, amely lehetővé tette a tudomány számára, hogy bepillantást nyerjen az emberi test belsejébe.


Röntgen 1895. november 8-án laboratóriumában egy kísérlet megismétlésekor fedezte fel az X-sugárzást, ahogy Ő maga nevezte. Angol nyelvterületen még mindig ez az elnevezés van gyakorlatban: X-ray.
A radiológia nemzetközi napját épen ezért november 8-án tartják. Az első röntgenkép Röntgen nevéhez... illetve a felesége kezéhez kötődik.

Wilhelm Conrad Röntgen 1845. március 27-én született Lennep-ben (Poroszország). A családnak posztógyára volt, amelyet Hollandiába telepítettek át 1848-ban. Röntgen egy utrechti ipariskolában érettségizett volna... elsőre nem sikerült neki, görögből és latinból is megbukott.

1865-ben Zürichben kezdte meg tanulmányait a Műszaki Főiskolán, ahol gépészmérnöki diplomát szerzett. (ez volt az egyetlen olyan német főiskola, ahova érettségi nélkül is be lehetett jutni...) A fizika laboratóriumi gyakorlatokon felfigyeltek tehetségére és hamarosan a doktori tanulmányokkal folytatta pályafutását. A doktori cím megszerzését követően a főiskolán maradt asszisztensként. A magántanári cím megszerzését követően több főiskolán tanított és végül matematikából és fizikából is megszerezte a professzori címet.

Röntgen aláírása (Wikipédia)

1889-től a Würzburgi Egyetemen dolgozott. A Fizikai Intézetet vezette, majd később az Egyetem rektorává választották.
1901-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat. A világháború alatt Amerikában volt családjával, majd Münchenbe tértek vissza. 1823-ban halt meg bélrákban... egyes vélemények szerint a betegség kialakulásában kísérletei is közre játszhattak.

A felfedezés...
Röntgen 1895. november 8-án éjjel a würzburgi egyetemi laboratóriumában gázkisülési csövekkel kísérletezett. Lenard katódsugár csövével kísérletezve észrevette, hogy a csövön kívül egy másik sugárzás is megjelenik, amely a tárgyakon is áthatol. A felfedezést annak is köszönhette, hogy nem acélköpenyben, hanem fekete kartonba burkolta a katódsugárcsövet. (...nem sokat tudunk a kísérlet tényleges lefolyásáról)

A Röntgen sugárzásról röviden (angol) - From: Ted-ed / Youtube

A következő 8 hétben Röntgen éjjel-nappal a laboratóriumában kísérletezte az új sugár tulajdonságait, majd 1895. decemberében elkészítette el első felvételét felesége - Anna Bertha Ludwig - kezéről. Ez a fénykép az első röntgenfotó... amely egyébként 20 perces expozíciós idővel készült.

Anna Bertha Ludwig keze - az első röntgenfotó

A hír villámgyorsan bejárta a világsajtót és a szaklapokat. Voltak tiltakozók, hitetlenek... de a kísérlet eredménye, a felfedezés jelentősége megkérdőjelezhetetlen volt. Röntgen 1901-ben nyerte el az első fizikai Nobel-díjat.

...és az első magyar röntgenfotó...
Röntgen tanulmányának megjelenését követően egy hónap sem telt el, hogy a Természettudományi Közlönyben megjelenjen az első hazai tudósítás a röntgensugárzásról. (ez a mai tudományos kommunikáció sebességéhez mérten talán furcsán hangzik, de az akkori időben ez villámgyorsnak számított!) A megjelent folyóiratcikkben pedig láthatták a legelső magyar röntgenfényképet, amit Eötvös Loránd kezéről készítettek.

Eötvös Loránd keze (Magyar Nemzeti Múzeum)


A bejegyzés a következő források nyomán készült:

Sándor Endre: A 60 éves röntgensugárzás. In: Fizikai Szemle (1956)

Az első röntgenfotó. In: Mai Manó Ház blog.

Wilhelm Conrad Röntgen. In: Wikipédia

A röntgensugárzás felfedezése és tulajdonságai. In: Műszeroldal


Amennyiben a téma felkeltette érdeklődésedet, úgy számos dokumentumot találhatsz a Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából elérhető)