2020. március 29., vasárnap

...hogy az Óbudai Egyetem kutatója is foglalkozik a koronavírus járvánnyal!

A Physcon (ÓE EKIK - Élettani Szabályozások Kutatóközpont) kutatócsoport tagjának, Dr. Ferenci Tamás kutatásáról beszélünk: A magyarországi koronavírus járvány valós idejű epidemiológiája.
Dr. Ferenci Tamás egyébként részt vesz a miniszterelnök által felállított epidemiológiai modellező munkacsoportban is.

A kutatás célja a koronavírus-járványra adott válasz támogatása, leginkább a járvány terjedésének modellezése,  valójában a kifejlesztett kód bármilyen más járványnál is felhasználható, csak az esetszámokat kell kicserélni.

A kutatásnak két fontos célja van: 
  • A járvány aktuális helyzetének leírása, megfelelően választott mutatószámokkal, mely jelzi a jelenlegi helyzetet.
  • A jelenlegi helyzet alapján előrejelzések megállapítása a jövőre nézve. Ezen előrejelzések egy része empirikus: nincs ismeret mögötte arról, hogy a háttérben lévő folyamatok hogyan működnek, mik az ok-okozati kapcsolatok, egyszerűen a kutatók csak “meghosszabbítják” a múltbeli viselkedést.
"Ez azért borzasztóan fontos, mert ha van egy modellünk, mégpedig egy jól validált modellünk (így szokták hívni, ha a modell tényleg jól működik, olyan értelemben, hogy amit mond arra nézve, hogy mi fog történni, az történik a valóságban is), akkor a számítógép előtt ülve le tudjuk játszatni a jövőbeli történéseket. Meg tudjuk mondani, hogy milyen lesz a járvány lefutása, de ami még sokkal fontosabb: ki tudjuk próbálni (még egyszer: a számítógép előtt ülve, teát szürcsölgetve), hogy mi történik akkor, ha egy bizony beavatkozást érvénybe léptetünk."


A projekt több komponensből épül fel. Dr. Ferenczi Tamás ezt a kutatás publikált weboldalán részletesen közzéteszi!

  • A Járványgörbe mutatja a megbetegedések számának időbeli alakulását, azaz a járvány lefutását.
  • Az Előrejelzés pont összefoglalja a különféle módszerekből nyerhető előrejelzéseket az esetszám jövőbeli alakulására vonatkozóan.
  • Az R becslés növekedési ráta alapján pont a járványgörbe meredeksége alapján – melyet a rá illesztett megfelelő elméleti görbe paramétereiből olvashatunk ki – ad becslést a reprodukciós számra.
  • Az R becslés elágazó folyamat elven pont az ún. elágazó folyamatok matematikáját használja arra, hogy a reprodukciós számra becslést adjon.
  • A Halálozási arány és aluldetektálás pont a járvány halálozási rátáját követi, elvégzi annak korrigálását.
  • Az Automatikus jelentésgenerálás a fenti pontokon keresztül elérhető eredményeket összeállítja egy PDF formátumú jelentésben és azt letölthetővé teszi.
Dr. Ferenci Tamás az Óbudai Egyetem 
Élettani Szabályozások Kutatóközpont (PhysCon) weboldalán.
/A képre kattintva olvasható!/

Nem mellékesen Dr. Ferenczi Tamás a kutatás közzétételét olyan módon teszi, ahogy az a nemzetközi tudományos életben ma már erősen ajánlott, sőt szinte elvárás:
  • A publikálás módja a nyílt tudomány, az open access elvárásainak megfelel: bárki számára elérhető a kutatás eredménye!
  • A ráadásul nem csak az eredmények, de maguk a kutatási adatok, az elemzések és a forráskód is szabadon hozzáférhető bárki számára... igazodva az open data elvekhez!
  • A Ezen felül pedig a kutatás weboldalán szinte minden lényeges részlet közérthetően, laikusok számára is érthető módon is megfogalmazott!
"A projekt elsődleges célközönségét a szakmában dolgozók jelentik, de minden tőlem telhetőt megtettem, hogy itt, illetve az egyes pontok Magyarázat nevű füleiben – ha a statisztikai részleteket nem is – de az eredmények jelentését, értelmét, és mindenekelőtt a belőle levonható következtetéseket minden érdeklődő laikus számára érthetően megmagyarázzam."


Sok sikert kívánunk a további kutatáshoz!


A kutatás eredményei elérhetők a PhysCon weboldalán:
https://research.physcon.uni-obuda.hu/COVID19MagyarEpi/

A kutatási adatok és az elemzések teljes forráskódja elérhető a GitHub-on, itt:


Dr Ferenczi Tamás adatai az...

ORCID felületén:


A Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT):