2021. január 15., péntek

...2018-ban minden ötödik ember a légszennyezettség következtében vesztette életét.

A Harvard Egyetem, a Birminghami és a Leicesteri Egyetem közös kutatása szerint a 2018-as évben világ szerte majd 9 millió ember vesztette életét a porból az erdőtüzek okozta füstből, és a fosszilis tüzelő anyagok égéstermékeiből származó szennyező anyagok által okozott egészség károsodások következtében. 


                                                                     Indonézia


A légszennyezettség által okozott egészség károsodás szövődményeiben elhunytak aránya értelem szerűen a fosszilis tüzelő anyagokat legnagyobb mértékben használó országokban és régiókban a legmagasabb. A nem megújuló energia források erőművekben, háztartásokban és járművekben történő használata Ázsiában az Egyesült Államokban és Európában a legmagasabb. 


                                          káros anyag kibocsájtás világszerte


Az Egyesült államokban És az Eu-ban 10 halál esetből 1, Ázsiában 3 hozható összefüggésbe a légszennyezettséggel. Dél Amerikában és Afrikában ez a szám jóval alacsonyabb. A fosszilis tüzelő anyagok használatából származó szennyező anyagok összefüggésben vannak a kialakuló szív és légúti betegségek arányával, de még a látó képesség csökkenésével is. 


A levegőben levő káros anyagok hatásait régóta vizsgálják. A mostani vizsgálat minden eddiginél részletesebben vizsgálta az un. PM2,5 nevet viselő szálló por 2.5 mikorméternyi átmérőnél kisebb részecskéinek hatásit. A kutatás eredményeiből levont becslés szerint világ szerte 1 évvel nőhetne az emberek átlag élettartama és 2,9 billió dollárral csökkenne az egészségügyre fordított költségek mértéke a fosszilis anyagok elhagyásának következtében. 

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Online Források: 


Claire Marshall - Air pollution death ruling: What comes next? 17 December 2020 www.bbc.com


Hannah Ritchie - Air Pollution November 2019. https://ourworldindata.org


August 17, 2020. The Lancet.