2019. február 18., hétfő

...hogy 274 éve, épp ma született a feszültség mértékegységének "névadója"

Teljes neve valamivel hosszabb volt... Gróf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta. Az olasz tudós és fizikus nagyban hozzájárult az elektromosság történetéhez! Volta munkásságát még életében elismerte a nemzetközi tudományos közösség. Az olasz, a brit és a francia akadémia is tagjának választotta. (Societa Italiana, Royal Society, Institut)
Alessandro Volta

Ő volt az elektromos áram elméletének kidolgozója és a víz elektrolízisének felfedezője, mégis a róla elnevezett Volta-elem és természetesen a feszültség mértékegysége miatt ismerhetjük leginkább a nevét.


Volta az Itáliai Como városában született, nemesi családba. (a település mai neve Camnago Volta) A természettudományok és az elektromosság kérdése már gyerekkorában érdekelték... Első tudományos munkája még diákként megjelent: „Az elektromos tűz vonzóerejéről és az ezzel összefüggő jelenségekről


Fizika tanárként kezdett dolgozni Comóban, majd 34 évesen már Paviaban az egyetem kísérleti fizika professzora. (később a  Páviai Egyetem rektorává választották)
Galvani a békák anatómiájával és az elektrofiziológiával kapcsolatos kísérletei, eredményei természetesen foglalkoztatták Voltát is... a vita szintjén mindenképp! Galvani 1771-ben jelentette meg eredményeit: "Kommentár az elektromos erők és az izommozgás kapcsolatáról" címmel.

Luigi Galvani - az elektrofiziológia és a béka anatómiájának kapcsolata...

Volta egy évre rá felismerte, hogy az elektromosság létrejöttében a fémeknek óriási szerepük van... nagyobb, mint a békának! Ma már tudjuk, hogy a vitában mind a két félnek volt némi igazsága.
Volta felismerte, hogy az áram létrejöttében a különböző, érintkező fémek folyadékba merítésének mekkora szerepe van.
Volta-oszlop

Folyamatos kutatásai és kísérletei eredménye a galvánelem (Luigi Galvani munkássága előtti tiszteletből nevezte el a jelenséget galvanizmusnak) és a Volta oszlop.
"Volta-templom" Múzeum - Como

Tudományos eredményei mellett a kor tudós "sztárjának" számított, nem csak a tudós társadalom elismert szakembere volt, de festőket, zeneszerzőket és művészeket ihletett meg. Életének utolsó éveiben visszatért Como-ba, 1827-ben halt meg.


A bejegyzés a következő források nyomán készült:

Inzelt György: Kétszáz éves Alessandro Volta találmánya. In: Természet világa
Szücs Ákos, Vágó Mercédesz: Alessandro Volta

További információk a témával kapcsolatosan az Egyetemi Könyvtár állományából:

Kiss László: Az elektrokémia alapjai

Preisich Miklós: Bevezetés az elektrokémiába

Sitkei Gyula: Akiről a feszültség mértékegységét elnevezték... 175 éve halt meg Alessandro Volta. In: Elektrotechnika, 2002./9. szám

Inzelt György: Kétszáz éves Alessandro Volta találmánya. In: Természet világa : természettudományi közlöny, 2000./11. szám


 Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából elérhető)

Karwatka D.: Alessandro Volta and the first electrical battery. Tech Directions. (1999)
/EBSCO Academic Search Complete/

Bresadola, Marco: Animal Electricity at the End of the Eighteenth Century: The Many Facets of a Great Scientific Controversy Journal of the History of the Neurosciences (2008)
/EBSCO Academic Search Complete/

Finger, Stanley - Piccolino, Marco - Stahnisch, Frank W.: Alexander von Humboldt: Galvanism, Animal Electricity, and Self-Experimentation Part 1: Formative Years, Naturphilosophie, and Galvanism. Journal of the History of the Neurosciences,(2013)
/EBSCO Academic Search Complete/

Finger, Stanley - Piccolino, Marco - Stahnisch, Frank W.: Alexander von Humboldt: Galvanism, Animal Electricity, and Self-Experimentation Part 2: The Electric Eel, Animal Electricity, and Later Years. Journal of the History of the Neurosciences,(2013)
/EBSCO Academic Search Complete/

Bevilacqua, F.: The investigations and inventions of Volta. American Scientist (2003)
/ProQuest SciTech Premium Collection/