2019. február 11., hétfő

...hogy melyik a leghosszabb 3D nyomtatott híd!

Ma már szinte minden készíthető 3D nyomtatással, távolról vezérelten is, akár a világűrben megvalósítva a folyamatot. A 3D nyomtatás fejlődése az orvosi eszközök, az orvostechnika területén is kimagasló. Pár éve lehetett olvasni az első 3D nyomtatással készült irodaházról, amit Dubajban építettek fel. Hasonló figyelemfelkeltő projekt zárult 2019. januárjában Kínában.

26 méteres gyaloghíd Sanghajban
/Forrás: www.designboom.com/

A bejegyzés címében említett híd nem az első, amelyet így állítottak elő, már voltak előzmények. 2016-ban Spanyolországban adták át Alcobendas településen a betonból készült gyalogoshidat, amely 12 méter hosszú volt.


A 2019. januárjában, Kínában átadott 3D nyomtatott híd szintén betonból készült, de a hossza meghaladja a 26 métert, a szélessége pedig a 3,5 métert. A híd tervét Csinghua Egyetem építészmérnök hallgatói készítették. A híd szerkezetének kialakításához a világ legrégebbi boltíves kőhídját vették mintaként. (Anji híd - Kína Hopej tartományában, a VI. században épült híd.)

 Az Anji híd mintájára készült
/Forrás: www.designboom.com/

A beton alkotóelemek mindegyike egy két robotkaros nyomtatóval készült és mindössze 450 munkaórát vett igénybe. (kevesebb, mint 19 nap) Mielőtt a híd elkészítésének nekiláttak, készítettek egy negyedakkora változatot, hogy a később előforduló szerkezeti hibákat kiszűrjék.


A teszt jól sikerült, de a teljes nagyságban legyártott változatnál még fontosabb a szerkezet stabilitása, a híd biztonsága. A felépítésre ható erőkre és egyéb hatásokra vonatkozó adatok megfigyelését, gyűjtését és feldolgozását is megoldották: a híd rezgéseit és terhelését valós idejű felügyeleti rendszer figyeli.
 
  Kevesebb. mint 19 nap alatt készült
/Forrás: www.designboom.com/

A 3D nyomtatott hidak legfőbb előnyei között említik a környezetbarát előállítást: ahogy bármilyen 3D nyomtatott eszköz esetében, itt is elmondható, hogy alacsony nyersanyag és energia szükséglettel számolhatunk. Emellett elhanyagolható gyártási hulladék keletkezik és legtöbb esetben ezek a hulladékok újrahasznosíthatók. 


A bejegyzés a következő források nyomán készült:

The world's largest 3D printed concrete bridge is completed in shanghai / designboom.com
Elkészült a világ legnagyobb 3D nyomtatott betonhídja / tervlap.hu
Nem egészen 20 nap alatt elkészült a világ leghosszabb 3D nyomtatott hídja / hvg.hu
A leghosszabb 3D nyomtatott híd / grundonline.hu

További információk a témával kapcsolatosan az Egyetemi Könyvtár állományából:

Kalani Kirk Hausman and Richard Horne: 3D printing for dummies

Pham, G. N., Suk-Hwan, L., Oh-Heum Kwon, & Kwon, K.: Two-dimensional (2D) slices encryption-based security solution for three-dimensional (3D) printing industry. (2018)
/Open Access - nyilvánosan elérhető/

Yang, H., Chung, J. K. H., Chen, Y., & Li, Y.: The cost calculation method of construction 3D printing aligned with internet of things. (2018)
/Open Access - nyilvánosan elérhető/

Behm, J. E., Waite, B. R., Hsieh, S. T., & Helmus, M. R.: Benefits and limitations of three-dimensional printing technology for ecological research. (2018)
/Open Access - nyilvánosan elérhető/


Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából elérhető)

Markovits Tamás: Korszerű lézersugaras technológiák (2018)
/MERSZ - Adatbázis/

Jong-Ho, L., & Hyeon-Wook, P.: Main industry business strategy research through 3D printing technology. (2016)
/ProQuest SciTech Premium Collection/

Li, B., Meng, L., Wang, H., Li, J., & Liu, C.: Rapid prototyping eddy current sensors using 3D printing. (2018)
/ProQuest SciTech Premium Collection/

Coakley, Meghan, and Darrell E. Hurt: 3D Printing in the Laboratory: Maximize Time and Funds with Customized and Open-Source Labware. (2016)
/Sage Journals/

Rajkumari K, Chandra P, Balaji P.: Three-Dimensional Printing- A Revolutionary Technology. (2018)
/EBSCO Academic Search Complete/

Kasprzak, S.: 3D Printed Bridge: The Intersection of BEAUTY and TECHNOLOGY. (2016)
/EBSCO Academic Search Complete