2019. március 8., péntek

...Európában is egyedülálló képzést indított az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara.


Az utóbbi évtizedben ugrásszerű fejlődés tapasztalhatunk a fedélzeti pilóta nélküli légi eszközök, járművek területén. A szorosabb értelemben vett ipari felhasználás mellett ma már a hétköznapokban is sokan foglalkoznak ilyen eszközök fejlesztésével és reptetésével. A hobbisták mellett számos ipari terület is van ahol drónokat alkalmaznak logisztikai, felderítési, kutatási, filmkészítési és más egyéb feladatok elvégzésére .

Elmondható, hogy ezek az eszközök legyen szó akár hobbi szintű vagy professzionális felhasználásról a hétköznapok részévé váltak.




csomagszállító drón a német postánál



Egyik legújabb alkalmazási területe az ilyen eszközöknek az építőipar. Különböző épület és konstrukció felmérési feladatokra és javítási munkálatoknál is rendszeres a drónok alkalmazása. 

kisebb javítási feladatot ellátó drón


A drón eszközök használatának egyik másik gyorsan fejlődő területe a különböző mentési feladatok elvégzésére kifejlesztett mentő drónok alkalmazása.


menő drón próba bevetésen


A pilóta nélküli légi járművek egyik leginnovatívabb területe, az úgynevezett "passanger drone" vagy "drone taxik" feljlesztése. Egyre nagyobb számban és mértékben jelennek meg az ilyen típusú eszközök és szolgáltatás. Bizonyos országokban már napjainkban is aktív szolgáltatásként jelennek meg.

drón taxi szolgáltatás Dubaiban

A drónok felhasználási köre folyamatosan bővül, mint ahogyan használatukkal kapcsolatos jogszabályi környezet is. Legyen szó hobbi drón reptetés, versenyeztetés vagy állami, vállalati feladatok ellátása egy biztos. Ezen eszközök elterjedése és beépülése a minden napokba a közeli jövőben még előre meg nem jósolhatóan gyors dinamikával fog zajlani. Ezen eszközök fejlesztésére és a hozzájuk tartozó infrastruktúra előállítására és annak működtetésére egyre több felkészült szakképzett munkaerőre lesz/van szükség.

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán az idei év elejétől elindult a "Pilóta nélküli légijármű kezelési és fejlesztési ismeretek" nevet viselő kredit értékű kurzus. Az Óbudai Egyetem az Európai Unió területén elsőként indított ilyen kredit értékkel bíró képzést. Amennyiben a képzés és a képzés témája felkeltette érdeklődésedet, úgy számos dokumentumot találhatsz a Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban. 



Válogatás az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtár nyomtatott állományából:

Nádori Attila -   Drónok / [szerk. Nádori Attila]. - Budapest : Kossuth Kiadó , 2016. - 153 p. : ill. ; 29 cm. - (Polihisztor)  ISSN 2064-8790

Elliott Alex -   Drónok kézikönyve : Alkalmazás, karbantartás, működtetés, építés / Alex Elliott ; ford. Fuisz Tibor István. - Budapest : Cser Kiadó , 2017. - 168 p. : ill., színes fotók ; 30 cm  ISBN 9789632785219

Források az Óbudai Egyetem Digitális Archívumából (ÓDA)

Kovács Gábor: Drón karosszéria tervezése CAD rendszerben - (szakdolgozat)

Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából elérhető)

Laksham, Karthik - Unmanned aerial vehicle (drones) in public health. Journal of Family Medicine & Primary Care. Feb2019, Vol. 8 Issue 2, p342-346. 5p.

Lin, Connie A - Drone delivery of medications: Review of the landscape and legal considerations.
American Journal of Health-System Pharmacy. 2/1/2018, Vol. 75 Issue 3, p153-158. 6p.

Baker, Aryn - These Drones Are Saving Lives. Time. 6/11/2018, Vol. 191 Issue 22, p36-39. 4p. 6 Color Photographs.

Coker, Craig - Using Drones To Measure Compost Piles. BioCycle. Jul2016, Vol. 57 Issue 6, p17-19. 3p.