2019. május 22., szerda

...hogy mióta használunk bankjegykiadó automatákat!

A banki szolgáltatások nyitvatartás utáni elérése már az 1950-es években téma volt. Luther George Simjian Bankograph-nak nevezte el a "pénztáros automata" prototípusát.

Az ATM egy korai változata

A Citibank New York-ban üzembe is helyezett kísérleti példányokat, amelyekkel bárki akár be is fizethetett a nap bármely szakában.

Az automaták mikrofilmre rögzítették a tranzakciót és ezt kapták meg az ügyfelek bizonylatként. A gépeket leginkább a névtelenség miatt az alvilág használta... már amennyire bárki is használta.
Az érdeklődés hiánya miatt hamarosan megszüntette a Citibank az automatákat.


Luther George Simjian ötlete nagyszerű volt, de az 1950-es években a technológia és a társadalom befogadókészsége ilyen újítás terén még nem volt megfelelő. Az 1960-as években egyre többen kezdtek foglalkozni használható bankautomata kifejlesztésén és mivel Simjian nem védte le találmányát...
...ma John Shepherd-Barron-t nevezzük az ATM feltalálójának.

 
Ki is találta fel a bankautomatát? 
 
Tehát hivatalosan az első ATM-et (Automated Teller Machine) 1967-ben Londonban állították fel. A történet szerint egyik nap John Shepherd-Barron ném ért időben a bankjához és így nem tudott pénzt felvenni. Bosszankodva azon kezdett gondolkodni, hogy az ital automaták mintájára miért is ne lehetne bankjegyautomatákat telepíteni a városba?
John Shepherd-Barron
John Shepherd-Barron több munkatársával neki is látott a gép kifejlesztésén, ami a DACS - De La Rue Automatic Cash System - automata nevet kapta. (Shepherd-Barron a De La Rue vállalatnál dolgozott) Az automatára a Barclays Bank egyből szerződést is kötött. A DACS-nak még nem volt online kapcsolata a bankkal, korábban kiállított utalvány beolvasása után adta kia bankjegyeket, egyszerre maximum 10 fontot.

 
 Az első ATM! - BBC London

A DACS már jegyű PIN kóddal működött. Sheperd-Barron elmesélése szerint Ő
6 számjegyű PIN kódot szeretett volna katonai azonosító száma mintájára.
A végső döntés előtt feleségével beszélt a dologról és feltette a kérdést, hogy hány számjegy lenne még könnyen megjegyezhető. Erre kapta a választ, hogy Ő bizony 4 számjegynél többet biztos nem jegyez meg. Így a mai napig nem csak az bankautomatáknál, de más PIN-küdot használó eszköznél is 4 számjegyű kódot használunk.


PIN kódhoz kapcsolódó:
/// évről-évre (már 2006 óta!) megjelenik a hír a közösségi oldalakon, - és a megosztások nyomán újra elterjed - hogy egy esetleges vészhelyzetben, rablási kísérlet esetén a PIN-kódunkat fordított sorrendben beírva az automata bár kiadja a pénzt, de egyből értesíti a rendőrséget. Sajnos sokan tovább is osztják ezt az álhírt és így újra, meg újra bejárja az internetet. ///

+ Érdekesség, hogy 1998-ban Joseph Zinger levédetett egy ilyen rendszert, SafetyPIN néven. Éveken keresztül próbálta eladni a bankoknak a találmányát, de nem járt sikerrel.
Ebből is látszik, hogy a legjobb hazugságoknak mindig van némi igazságalapja.


A bejegyzés a következő források nyomán készült:

Brian Milligan: The man who invented the cash machine. In: BBC News

Az ATM első fél évszázada. (2017) In: Tőzsdefórum / MTI

Az első bankjegykiadó automata. (2017) In: Cultura / MTI

Gyász: elhunyt John Shepherd-Barron. (2010) In: PénzCentrum 

John Shepherd-Barron: Inventor of the ATM. In: Learning History


Amennyiben a téma felkeltette érdeklődésedet, úgy számos dokumentumot találhatsz a Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Az Óbudai Egyedem Digitális Archívumában (ÓDA):
(A szakdolgozatok teljes szövege csak az Óbudai Egyetem Könyvtáraiban érhető el!)

Samu Sándor: Pénz- és értékszállítás helyzete Magyarországon. (2017) - Szakdolgozat

Balogh Péter:
Készpénzmentes fizetési rendszerek a hazai fesztiválokon. (2017) - Szakdolgozat

Fábián Tamás:
Mobiltelefonos alkalmazói felület tervezése bankautomatákhoz. (2014) - Szakdolgozat


Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából elérhető)

Bátiz-Lazo, B:
Emergence and evolution of ATM networks in the UK, 1967-2000. In: Business History (2009)
/Ebsco Academic serach Complete/

McKittrick, D.: John shepherd-barron. In: The Independent (2010)
/ProQuest Scitech Collection/

John Shepherd-Barron, Developer of the A.T.M., Dies at 84. In: New York Times (2010)
/ProQuest One Academic/


Bank of america corporation; patent issued for dual biometric automatic teller machine ("ATM") session initialization having single in-line session maintenance. In: Computers, Networks & Communications. (2019)
/ProQuest One Academic/

Alexander De Luca, Katja Hertzschuch, Heinrich Hussmann:
ColorPIN: securing PIN entry through indirect input. In: Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems. (2010)
/ACM Digital Library/

Sara Muneeb, Mustafa Naseem, and Suleman Shahid:
A Usability Study of an Assistive Touch Voice Interface based Automated Teller Machine (ATM). In Proceedings of the 2015 Annual Symposium on Computing for Development. (2015)
/ACM Digital Library/

Lynne Coventry, Antonella De Angeli, and Graham Johnson:
Usability and biometric verification at the ATM interface. In Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems. (2003)
/ACM Digital Library/

R.G. van Anholt and I.F.A. Vis:
Real-time performance measurement system for automated teller machines. In Proceedings of the Winter Simulation Conference. (2012)
/ACM Digital Library/

Arturo Moquillaza, Freddy Paz:
Applying a user-centered design methodology to develop usable interfaces for an Automated Teller Machine. In Proceedings of the XVIII International Conference on Human Computer Interaction. (2017)