2019. május 23., csütörtök

...mi is történik az USA és a Huawei között.

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína kapcsolata sosem volt rózsásnak mondható azonban a közel múlt eseményeit követően egyre inkább kirajzolódik egy az elemzők szerint akár hosszú távon is elhúzódó az egész világgazdaságot érintő kereskedelmi háború körvonala.




Nem régiben Donald Trump az egyesül államok elnőke bejelentette, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltja az amerikai nagyvállalatok számára, a kínai mobil óriás a Huawei termékeinek használatát. A cég tiltólistára kerülését követően a Google szinte azonnal bejelentette megszakít minden addigi kereskedelmi kapcsoaltot a kínaiakkal.

Az eseményeket alakulását figyelve jól látható, hogy az amerikaiak döntésének valódi célja a kereskedelmi háború kiélezése és az utóbbi években egyre nagyobb piaci részt magáénak tudó Huawei "megfojtása". A Google bejelentését követően számos amerikai információ technológiai óriás jelezte megszünteti kereskedelmi kapcsolatai a Huawei-el. A Qualcomn a Broadcom és az Intel is ezek közé tartozik. Ezek a cégek olyan technológiák tulajdonosai amelyek nélkül a mai világban nem igazán képzelhető el mobil vagy más információ technológiai eszközök gyártása.

híradás a China Uncensored Youtube csatornáján

Mineközben  Microsoft is törölte online piacterein eddig forgalmazott Huawei típusú számítástechnikai eszközöket valamint a brit Vodafon is felfüggesztette a Huawei 5G képes készülékeire eddig leadható előrendelési lehetőségét.

A fent említett gyártók elfordulása a Huawei-től még valahogy kiheverhető lett volna a vállalat számára, hiszen rendelkeznek saját fejlesztésű processzorokkal illetve a szabadon felhasználható Android operációs rendszerek is rendelkezésükre állnak.  Ezt követően érkezett az igazi fekete leves ugyan is a mikrochip architektúrákat licencelő ARM is bejelentette megszakítja együtt működését a Huawei vállalattal. Ez azt jelenti, hogy ha bár hiába rendelkezik a kínai órás saját processzorokkal azok gyártása nem lehetséges a ARM technológia licenc nélkül. Az android operációs rendszerek is az ARM architektúrára vannak fejlesztve így az ARM döntését követően az operációs rendszertől is búcsúzhat a Huawei. Amennyiben a helyzet nem változik a Huwaie 1-2 éven belül komoly problémákkal találhatja szembe magát.

Magyar "tech" vlogger a témáról

A legutolsó hírek szerint az amerikai kormány 90 napra felfüggesztette a rendelet érvénybe léptetésének időpontját időt hagyva ezzel a cégeknek.

A Huwai elnöke is reagált az eseményekre. Nyilatkozatában elmondta, az USA alábecsüli a vállalat erejét. Szerinte ugyan is az összes többi telekommunikációs cég 2-3 éves lemaradásban van hozzájuk képest. Elmondta továbbá azt is, hogy szerinte legfeljebb az alsó kategóriás termékeik esetében okozhat némi visszaesést a kialakuló helyzet, csúcs technológiát jelentő termékeiknek viszont nincs konkurenciája.

RT America híradása

Összeségében elmondható, hogy a válallt jövője jelenleg kissé bizonytalan, de jövőbeli működése nagyban függ az amerikai vezetés szándékainak komolyságától. Hiszen amennyiben minden intézkedést megvalósítanak, úgy jelentős mértékben ellehetetleníthetik a kínai telekommunikációs vállalat működését.

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából érhetőek el)


Rash Wayne - U.S. Drops the Hammer on Huawei. eWeek 1/28/2019 1p. ISSN: 1530-6283

Jones Connor - Google Android ban neuters Huawei smartphones beyond China. IT Pro. May20/2019

Wilhelm Benjamin - Huawei Chargers Cast Shadow on Latest Round of U. S. - China Trade Talks. World Politics Review. 1/30/2019 p1-4.

Guo Ping, Mike Pompeo - Backdoor found in old Huawei tech as US berates UK 5G plans. Dennis Publishing. Apr30/2019

Gingrich Newt - China Syndrome. News Global 5/10/2019 Issue 14, p22-30. ISSN: 2572-5343

jones Connor - US relaxes trade restrictions on Huawei, founder 'uninterested'. IT Pro. May21/2019


Geddes John, Wells Paul - The Meng ultimatum. Maclean's Mar2019, p18-27. ISSN: 0024-9263


Bray Chad US-China trade war: US-CHINA trade war reflection of shifting center for global trade, the author says. Chinese American Forum. Apr2019 Vol 34 Issue 4, .1-3. ISSN:0895-4690


Worland Justin - When the China trade War Comes Home. Time Magazine 1/21/2019, Vol. 193 Issue 2, p9-10. ISSN:0040-791X

Wang Wen - Nothing Will Be Impossible: The Path China-US Relations will take in the Coming 40 Years. Vital Speeches of the Day. Jun2018, Vol. 84 Issue 6, p149-150. ISSN:0042-742X