2019. július 4., csütörtök

...a Google új operációs rendszer fejlesztésén dolgozik.

2017-ban látott napvilágot a hír miszerint a Google újabb termékkel szállna be az operációs rendszer háborúba és új saját fejlesztésű rendszer kialakításába kezd. Két évvel ez előtt jelentették be először, az android rendszer lehetséges nyugdíjazását és azt követően egy új operációs rendszer bevezetését melyet Fuschia OS néven fejleszt a Google.



Az operációs rendszerről egyenlőre igen keveset lehet tudni. Egészen idáig összesen kettő videó látott napvilágot a közeljövőben érkező rendszerről. Illetve korábban a Google Chorme-ért és Andoridért is felelős alelnöke Hiroshi Lockhaimer mondott pár szót a készülő rendszerről. Elmondása szerint az érkező operációs rendszer nem az "új" Android vagy Chrome OS rendszerként kell elképzelni egy teljesen új dologról van szó. A operációs rendszer fejlesztésekor "a lehető legmodernebb ismereteiket" fogják alkalmazni. Az így szerzett tapasztalatokat már termékeknél felfogják használni.

Egy videó a "Fuchsia" lehetséges lehetőségeiről, külsejéről. 


Egyes elemzők szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a készülő rendszer és maga a fejlesztési fázis is egy fajta kísérleti terepként szolgál, ahhoz hogy végül összeolvasztásra kerüljenek a mobilos és a számítógépes eddig is használt operációs rendszerek.

Hivatalos kép a Fuchsia OS-ről

Lockheimer azt is elmondta, hogy nem csak telefonokra illetve személyi számítógépekre lesz optimalizálva a rendszer, hanem számos más eszközre is fejlesztik azt. Az alelnök szerint a jövőben egyre több olyan eszközzel lesz majd dolgunk, melyek különböző erősségű egyedi, de mégis azonos alapokon nyugvó operációs rendszert fognak igényelni.

A mobilos verzió várható külseje.

A szoftver az eddigi andoridos példa helyett nem Linux alapú lesz hanem a Zircon nevű mikrokernelre fog épülni. Skálázható lesz így a már említett módon számos különféle eszközön lehet majd futtatnti. Nem régiben az eddigi kevés információk köre némileg bővült, Elkészült egy a rendszer fejlesztésével foglalkozó hivatalos weboldal is.


Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából érhetőek el)

Hoffman Chris - Google's Fuchsia OS is out in the open and shrouded in mystery. PCWorld. Oct2016, Vol. 34 10, p22-24. 3p.

Vijayan Jaikumar - Google Begins Development of Fuchsia Open-Sourse OS. eWeek. 8/15/2016.

Ornes Stephen - Google Builds Operating System From Scratch. Discover. Jan/Feb2017, vol. 38 Issue 1. 

Elgan Mike - Will Google kull Chrome OS and Android in 2018? NetworkAsia. Jan 2, 2018.

Two New Mobile Operating Systems in 2018? Wireless Week. Mar 14, 2018.

Fingas Jon - Google's Fuchsia OS could start replacing Android in five years (update: google says no)
Engadget. Jul 19, 2019.

Todd Patrick - Out of the box illegal tying and Google's suite of apps for the Andorids OS. European Cpmpetition Journal. May2017, Vol. 13 Issue 1.

Google's Working on new OS - Fuchsia. TechTree.com 2016

Singh Jagmeet - Google's non linux, Fuchsia OS surface with fresh feel. Open Source For You. May 10, 2017.

Fingas Jon - Google mysterious Fuchsia OS looks like an Android re-do. Engadget. May 8, 2017.

Moon Mariella - Google's Fuchsia OS will be able to run Android apps. Engadget. Jan 3, 2019.