2019. július 26., péntek

...hogy milyen hiteles online - Open Access - forrásokhoz férhetsz hozzá! (II.)

Első bejegyzésünkben az online folyóiratokkal és az open access publikálás előnyeivel, hátrányaival foglalkoztunk.
A sorozat második részében az open access, a nyílt hozzáférés modelljei közül a zöld úttal foglalkozunk. Természetesen különböző csoportosításait ismerjük az OA utaknak, a mi megközelítésünkben ezek a következők: zöld út, arany út, platina út és hibrid.


Zöld út
A kézirat valamely formájának elhelyezése és szabad elérésének biztosítása repozitóriumon keresztül vagy a szerző honlapján.

Arany út
Az arany út a tudományos cikkek open access folyóiratokban történő publikálását jelenti. A publikálásért cikkeljárási díjat (APC) fizet a szerző a kiadónak.

Platina/Gyémánt
Azok a folyóiratok, melyek a szerző számára ingyenesen biztosítják a folyóiratcikkek open access megjelenését.

Hibrid
Olyan nem open access folyóiratok, melyekben megvásárolható az egyes cikkek open access publikálása. A többi publikáció azonban továbbra is csak előfizetési díj ellenében érhető el.

Open access magyarázat - angolul!

Zöld út - A repozitóriumok

A repozitórium kifejezés főleg tudományos, felsőoktatási, illetve egyéb kutatóhelyek könyvtárában jellemző. A nyílt hozzáférés eszméjéhez kapcsolódó archiváló rendszer az adott kutatóhely, vagy egyetem tudományos eredményeit képes automatikusan összekötni más adatbázisokkal, így kapcsolódva be a világ tudományos vérkeringésébe.

Fő jellemzője, hogy szinte csak teljes szövegű dokumentumokat tárol. A feltöltést sokszor maga a kutató végzi a rendszerben a megfelelő jogosultságok birtokában. Emellett az adatbázisban tárolt dokumentumok hozzáférését is képes differenciáltan kezelni a felhasználó, a dokumentumtípus vagy más jellemző függvényében.

Open access viccesen - ...from PhD Comics

Fontos szempont egy repozitórium létrehozásakor, hogy az képes legyen más rendszerekkel való automatikus kommunikációra. Magyarországi viszonylatban a Magyar Tudományos Művek Tárával való kapcsolat kialakítása a legfontosabb fejlesztési irány az intézményi repozitóriumok fenntartói és üzemeltetői számára.

Létezik egy minősítési rendszerre vonatkozó ajánlás az intézményi repozitóriumok számára.
“A létező és leendő repozitóriumok üzemeltetői és felhasználói számára fontos megbizonyosodni arról, hogy ezek a szolgáltatások megfelelő színvonalúak: megbízhatóak és hosszú távú biztonságot garantálnak, valamint metaadataikat  szabványos protokollokon keresztül osztják meg.”