2019. október 21., hétfő

...hogy bizonyos biztonsági rendszereknél még a biometrikus azonosítás is kijátszható!

A biometrikus azonosítás ma már senkinek sem ismeretlen. A technológia, különböző felhasználási területein szinte beépült a mindennapi életünkbe.


Biztonsági szempontból a különböző megoldások széles körben elérhetők a szakemberek számára, mégis számos sikertelen elképzelés látott napvilágot.
A biometrikus rendszerek gyártói - különböző vizsgálatok alapján - meghatározzák és meg is adják eszközeik téves elfogadási és elutasítási arányait.
- FRR (False Reject Rate) - hibás elutasítási arány;
- FAR (False Accept Rate): hibás elfogadási arány.

Kutatások igazolják, hogy ezek a gyártók által megadott arányszámok igen erősen kozmetikázott értékek, a valóságban nagyságrendi eltérés tapasztalható szinte minden érték esetében.

Megfigyelhető, hogy a biztonsági célú alkalmazásokban a felhasználók sokkal elutasítóbbak és gyanakvóbbak, mint a kereskedelmi alkalmazásokban, ahol az ő döntésük, hogy akarják-e használni vagy sem. Gondoljunk csak bele a mobiltelefonok vagy a laptopok ujjlenyomat-azonosításaira.

A kézgeometriai azonosítás néhány éve megjelent Magyarországon is. A szakértők szerint ennek azt azonosítást olyan helyzetekben érdemes használni, ahol nincs sok idő, de rengeteg felhasználót kell azonosítani. Például tömegrendezvények beléptető rendszereinél.


A rendszer a kéz geometriai sajátosságait használja az azonosításhoz:

- Az ujjak hosszúsága és szélessége;
- A kézfej szélessége;
- A tenyér és az ujjak méretaránya.

A rendszer működése a következő:

- A tenyér harminc azonosítási ponttal egyedi minden ember esetében.
- Előre eltárolják a rendszerben a hozzáférést kapott felhasználók adatait, amihez egy PIN-kódot rendelnek.
- Amikor bejelentkezik valaki a rendszerbe, ezt a PIN-kódot kell megadni.
- A PIN-kód megadása után a rendszer összehasonlítja a már beszkennelt tenyérlenyomatot az aktuálisan beszkennelt tenyérrel.

Néhány évvel ezelőtt pár biztonságtechnikával foglalkozó kutató/szakértő komolyabban górcső alá vett egy kézgeometrián alapuló konkrét rendszert, amelyet beléptetésre használtak. A rendszer tesztje, illetve a hiányosságok bemutatása a Hactivity rendezvényen történt.

Otti Csaba előadása: "A biometria biztonsága és sérülékenysége"

A szakértők rámutattak a legnagyobb problémára... hogy akár egy tenyér alakú fehér lap is elegendő mintának a rendszer esetében. A másik nem kis hibája a rendszernek, hogy egy a kézről készült - még csak nem is olyan jó minőségű - fényképpel feltörhető a rendszer.

Ezek mellett a vizsgált rendszer a kiegészítő bejelentkezési lehetőség kapcsán is komoly hiányosságokat mutatott. Mivel a jobb és a bal kéz különbözik, így a hasonló rendszerekben meghatároznak egy alapértelmezett kezet (jobb tenyér) és minden felhasználó esetében ezt veszik alapul. De bármi történhet az ember kezével, ezért a biztonság kedvéért, kiegészítő megoldásként a hasonló esetekre a bal tenyérről is vesznek mintát.

Nos, a vizsgált rendszer esetében ez bizonyult a leggyengébb pontnak. A vizsgálat rámutatott, hogy a kiegészítő megoldás választása esetén a rendszer nem hasonlított össze semmilyen mintát az épp szkennelt tenyérrel, hanem egyből azonosságot jelzett.

Természetesen a teszt során egy konkrét - mint kiderült, nem megbízható - rendszert vizsgáltak a szakemberek. Ezek a rendszerek folyamatosan fejlődnek, finomodnak és egyre biztonságosabbak lesznek. A hasonló kutatások is a biometrikus azonosító rendszerek fejlődését szolgálják.


A bejegyzés a következő források nyomán készült:

Laza Bálint: Azt hiszi, a kéz beszkennelése a biztonság csúcsa? In: index.hu

Otti Csaba: Biometriaalapú beléptető rendszerek alkalmazhatósága tömegtartózkodású helyeken. PhD doktori disszertáció.


Amennyiben a téma felkeltette érdeklődésedet, úgy számos dokumentumot találhatsz a Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából elérhető)

Dobai Ádám: Biometrikus autentikációs technológiák alkalmazása mobil eszközökben. Szakdolgozat - Óbudai Egyetem

Csombor Csaba: Biometriai elvű beléptető rendszerek a gyakorlatban. Szakdolgozat - Óbudai Egyetem

Milák István: Élőminta felismerő rendszerek tervezés biometrikus azonosítókhoz. Szakdolgozat - Óbudai Egyetem

Őszi Arnold: A biometrikus azonosítás jelene és jövője. Szakdolgozat - Óbudai Egyetem

Orosz Attila: A biometrikus kriptográfia lehetőségei és alkalmazása napjainkban. Szakdolgozat - Óbudai Egyetem

Otti Csaba: Why Does it Fail to Operate? In: Think Together The Economy in Practice

Otti Csaba: Arcfelismerő rendszerek gyakorlati problémái. In: Vállalkozásfejlesztés a XXI. században IV.

Ashish Mishra, Vinayak Bharadi, Hemant Kekre: Multimodal biometrics. In: Proceedings of the International Conference and Workshop on Emerging Trends in Technology.
/ACM Digitali Library/

Pamela Briggs, Patrick L. Olivier: Biometric daemons: authentication via electronic pets. In: CHI '08 Extended Abstracts on Human Factors in Computing Systems
/ACM Digitali Library/

Daniel Guinier: Identification by biometrics. In: ACM SIGSAC Review.
/ACM Digitali Library/

Ivan Martinovic, Kasper Rasmussen, Marc Roeschlin, Gene Tsudik: Authentication using pulse-response biometrics. In: Communications of the ACM.
/ACM Digitali Library/

John Michael Williams: Biometrics or ... biohazards? In: Proceedings of the 2002 workshop on New security paradigms.
/ACM Digitali Library/

Andrea Kanneh, Ziad Sakr: Biometric user verification using haptics and fuzzy logic. In: Proceedings of the 16th ACM international conference on Multimedia.
/ACM Digitali Library/