2019. október 14., hétfő

...hogy mi köze van a dinamitnak a Nobel-díjhoz!

A Nobel-díjat Alfred Bernhard Nobel svéd vegyész alapította 1895-ben kelt végrendeletében. A díj létrejöttében egy különös újságírói tévedés is szerepet játszhatott... de erről később.


Alfred Bernhard Nobel már Stockholmban született 1833-ban, de családja Angliából származott, eredeti nevük Nobilius volt. Alfred Nobel robbanóanyagok iránti érdeklődése... szinte családi vonás volt.

Apja, Imanuel Nobel építész volt Svédországban, de idővel elkezdett érdeklődni a robbanóanyagok iránt.  Anyagi problémák miatt Szentpéterváron próbált dolgozni, ahol I. Miklós cár felfigyelt az egyik találmányára, a tenger fenekére süllyesztett aknára. Ezt követően egyre több támogatást kapott kísérleteihez és kutatásához, egyre sikeresebb lett, így a család is követte Őt Oroszországba.

Fiai közül a legtehetségesebb Alfred volt, aki több nyelven beszélt és különböző tudományágakban is jártas volt. Egy Ascanio Sobreroval történt párizsi találkozást követően a nitroglicerin alapú robbanóanyagok fejlesztésével kezdtek foglalkozni. (Ascanio Sobrero a nitroglicerin feltalálója.)

Alfred Nobel életéről... - From: MEL Science
A nitroglicerinnel kapcsolatos vizsgálatok katasztrófával jártak a család életében: 1864-ben a heleneborgi gyár laboratóriuma felrobbant, öten életüket vesztették, köztük Alfred öccse is. A további próbálkozások során nem sok siker mutatkozott, amíg egy véletlen során komoly előrelépés történt a nitroglicerin  "megszelídítésében".

A véletlenül kiömlött nitroglicerint, a kovaföld magába szívta, így nem robbant. Ezen az úton elindulva Alfred Nobel kikísérletezte a megfelelő arányokat és elérte, hogy olyan nitroglicerin tartalmú robbanóanyag jöjjön létre, amelynél elkerülhetők a spontán robbanások. Az arány 75% nitroglicerin, 0,5% szóda és 24,5% kovaföld keveréke lett, amely gyutacs segítségével tud csak robbanni. Így szabadalmaztatta a dinamitot, amely a dunamis (hatalom) görög szóból ered.

Alfred Nobel: The Merchant of Death - From: Biographics
Találmányát a bányászat és az építkezések során használták leginkább és nagyon gazdaggá tették Őt. Természetesen később a dinamit hadiipari felhasználására is sor került.

A díj alapításának körülményei nem pontosan ismertek, de feltételezések szerint a testvére halálával kapcsolatos történések is közre játszhattak benne. Fivére halálakor a Le Figaro francia újság tévedett, úgy gondolták Alfred Nobel halt meg. Az újság nekrológot közölt a feltalálóról, amely nem a legkedvesebb stílusban íródott: "Meghalt a halál kufárja" címmel jelent meg. Nobel nem nősült meg, nem alapított családot, így halála előtt egy évvel - 1896-ban - végrendeletében létrehozta a díjat, amellyel a tudomány és a béke előmozdításában jeles kutatókat jutalmaz meg.

A bejegyzés a következő források nyomán készült:

Szakma és hivatás - Számok és érdekességek a Nobel-díj történetéből

Beck Mihály: A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok.

A Nobel-díj sötét oldala. In: Múlt-kor - Történelmi portál

Czupy György: Alfred Nobel svéd kémikus, mérnök. In: HetedHéthatár.



Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.


Alfred Amenda: Nobel - egy feltaláló életregénye

Vághidi Ferenc: A dynamit regénye - Alfred Nobel élete 

Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok

Hargittai István: Út Stockholmba - Tudósok és Nobel díjak

Nagy Ferenc: Szent-Györgyi Albert és a magyar Nobel-díjasok

Nagy Ferenc: Nobel-díjas géniuszaink

Vészits Ferencné(szerk): A Nobel-díjasok kislexikona


Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából elérhető)

Lichtman MA.: Alfred Nobel and His Prizes: From Dynamite to DNA. In: Rambam Maimonides Medical Journal. 
/EBSCO Academic Search Complete/

Ringertz N.: Timeline: Alfred Nobel?? his life and work. In: Nature Reviews Molecular Cell Biology. 
/EBSCO Academic Search Complete/

Creager R.: A Last Will for Peace: Alfred Nobel’s historic prizes may have resulted from an erroneous obituary. In: Inventors’ Digest.
/EBSCO Academic Search Complete/

Jones C.: Alfred Nobel, Inventor of Dynamite. In: ThomasNet News.
/EBSCO Academic Search Complete/

Karwatka D.: Alfred Nobel: The invention of dynamite and the nobel prizes. In: Tech Directions.
/EBSCO Academic Search Complete/

Kevles DJ.: The Unhappy Inventor. In: New Republic.
/EBSCO Academic Search Complete/

Paul Katzeff: Nobel’s Ideas? Dynamite. In: Investors Business Daily. 
/EBSCO Academic Search Complete/