2020. január 27., hétfő

...hogy mire is használjuk a drónokat!

Napjainkban a drónok technikai fejlődése olyan szintet ért el, hogy komplex, összetett feladatokra is alkalmazhatók ezek az eszközök.


Ezzel párhuzamosan természetesen a kereskedelmi forgalomban elérhető, "hobbi" változatok is egyre komolyabb fejlődésen estek át.


Érdemes persze tisztázni a Drón kifejezést, amely a kereskedelemben használt és leginkább elterjedt elnevezése ezeknek az eszközöknek. Az UAV, tehát a pilóta nélküli járművek (Unmanned  Aerial  Vehicles) felhasználása - mint annyi minden más is a technika történetében - a katonai alkalmazásból ered.

Ma már a drónok felhasználása egyre szerteágazóbb: a rendvédelmi szervek, az objektumvédelem és a mezőgazdaság területén is egyre inkább általánossá válik a használatuk.

Drón, csomagszállítás közben...

A kereskedelmi forgalomban eladott drónok száma már 2017-ben elérte a 3 millió példányt. Előrejelzések szerint 2022-re az értékesített eszközök száma elérheti a 15 milliót!

A drónok mezőgazdasági alkalmazásával lehetőség nyílik a berepült területről, erdőkről, mezőkről teljes felületi fedettséggel, raszteres,  nagyszámú adat gyűjtésére. Ezeket a mezőgazdaságban használt eszközöket agrodrónoknak nevezzük.

A felhasználásuk során képesek:
  • a növényállapot gyors felderítésére,
  • a mezőgazdasági terület problémáinak gyors felderítésére,
  • naprakész információk gyűjtésére a terület általános állapotáról.
Agrodrónok
Drones and the Future of Farming / from: Youtube - National Geographic

Természetesen a drónok használata az objektumvédelem és a terrorelhárítás területén megkérdőjelezhetetlen. Az ezen a területen történő alkalmazás a következő években, évtizedekben egészen biztosan növekedni fog.

Az objektumvédelem területén a drónok többek között képesek:
  • Nagy felbontású videó és fénykép készítésére,
  • Hőkamera távoli alkalmazására,
  • Nagy távolságú követésre.
A logisztikában használt drónok is egyre inkább elterjednek. Az Egyesült Államok egyes államaiban a legnagyobb cégek már egyre inkább térnek át a kiszállítás ezen formájára. A drónok kereskedelmi használatának engedélyezése több iparágban fellendítette a fejlesztést, így a logisztika, csomagkézbesítés területen is jelentős előrelépések történtek.

Csomagküldő cégek saját drón fejlesztései...
Delivery Drones | DHL steals UPS thunder / from: Youtube - Drone & Sundry

Az önvezető autók és drónok a közlekedés biztonsága és az okosvárosok tervezése szempontjából is időszerűek.  Drónok-robothelikopterek felhasználási területe, a helyből való fel-és leszállási képessége, lebegése miatt folyamatosan bővül.

Természetesen a legnagyobb kérdés a drónrepülés jogi szabályozása! A nemzetközi és országos légiközlekedési- és repülésbiztonsági szervezetek, illetve nemzeti hatóságok kutatják a szabályozás kérdéseit.

Amennyiben szeretnél többet is megtudni...
...bejegyzésünk a következő forrás alapján készült:

Bálint Krisztián: Drónok napjainkban és a jövőben. In: Rajnai Zoltán(Szerk.): Kiberbiztonság/Cybersecurity II.


Továbbiak...

Uber to Offer Food Delivery by Drone in San Diego. In: Transport Topics - TTNews

Palik Mátyás(szerk.): Pilóta nélküli repülés profiknak és amatőröknek. Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Amennyiben a téma felkeltette érdeklődésedet, úgy számos dokumentumot találhatsz a Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Források online adatbázisainkból:
(csak az ÓE hálózatából elérhető)

Scharf, Rebecca L.: Drone Invasion: Unmanned Aerial Vehicles and the Right to Privacy. In: Indiana Law Journal.
/Ebsco - Academic Search Complete/

Fitzpatrick, Alex: Drones Are Everywhere. Get Used to It. In: TIME Magazine.
/Ebsco - Academic Search Complete/

Koslowski, Rey - Schulzke, Marcus: Drones Along Borders: Border Security UAVs in the United States and the European Union. In: International Studies Perspectives.
/Ebsco - Academic Search Complete/

Akhter, Majed: The proliferation of peripheries: Militarized drones and the reconfiguration of global space. In: Progress in Human Geography.
/Ebsco - Academic Search Complete/

Baker, Aryn: These Drones Are Saving Lives. In: TIME Magazine.
/Ebsco - Academic Search Complete/

Gent, Edd: Drones could ride on public transport to extend their reach. In: New Scientist.
/Ebsco - Academic Search Complete/

Jónás Zoltán: A pilóta nélküli repülő eszközök alkalmazása a polgári biztonságtechnika területén. - Szakdolgozat / Óbudai Egyetem

Hinek Tamás: Drónok: új dimenzió a biztonságtechnikában. - Szakdolgozat / Óbudai Egyetem

Fejes Barnabás: Az „agrár drónok”- avagy a pilóta nélküli légi járművek szerepe az erdő és vadgazdálkodások működésében. - Szakdolgozat / Óbudai Egyetem

Nyárai Milán: UAV alkalmazásával készített nagyfelbontású légifelvételek felhasználása tervezési térkép készítéséhez. - Szakdolgozat / Óbudai Egyetem

Román Szabolcs: Quadrocopter. - Szakdolgozat / Óbudai Egyetem