2020. április 12., vasárnap

...hogy újabb két projekt indult az Óbudai Egyetemen a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan!

Az Óbudai Egyetem kutatói jelentős mértékben kiveszik a részüket a COVID-19 koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokból.


Az Óbudai Egyetem egyik fontos kutatás-fejlesztési stratégiai iránya a kiberorvosi rendszerek kutatása. Ennek keretében, az Egyetem kutatói tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésen dolgoznak. Az ezzel párhuzamosan futó projektben pedig a járványhoz kapcsolódó mintavizsgálatok biztonságos lefolytatásával foglalkoznak.


Az Egyetemi Kutató és Innovációs Központban (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán született meg a tömeges lélegeztetőgép megvalósításának ötlete. Dr. habil. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar dékánja március elején kezdett el foglalkozni egy olyan lélegeztetőgép gondolatával, amelynél nem szükséges minden beteghez külön gépet rendelni. Tehát egy gép több, akár 50 beteget is elláthatna!

Az Óbudai Egyetemen egyébként a kiberorvosi kutatás-fejlesztési irányhoz kapcsolódóan, több orvosinformatikai kezdeményezés indult el. Ezek mellett az Egyetem részt vesz a járvány matematikai modellezésével foglalkozó országos epidemiológiai munkacsoportban.
Dr. Ferenci Tamás kutatásával "A magyarországi koronavírus járvány valós idejű epidemiológiája" korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk: ...hogy az Óbudai Egyetem kutatója is foglalkozik a koronavírus járvánnyal!

A MassVentil projektben az Egyetem több kutatója is részt vesz: Dr. habil. Kozlovszky Miklós, Dr. Haidegger Tamás, Dr. Galambos Péter, Takács Bence és Garamvölgyi Tivadar.

A jelenleg alkalmazott lélegeztetőgépek legnagyobb hátrányai...

  • hogy egyszerre csak egy beteg tudja használni,
  • hogy a kilélegzett levegő szűrése nem megoldott és fertőzheti az ápolókat,
  • hogy kötött a kórházi infrastruktúrához.

A tömeg-lélegeztető rendszer felépítése - Dr. Kozlovszky Miklós

A projekt fő célkitűzései közé tartozik, hogy ezekre a problémákra megoldást találjon!
A kutatás célja, hogy egy olyan prototípust sikerüljön előállítani, amivel megoldható akár 50 beteg egyidejű lélegeztetése. Az egészségügyi, orvosi személyzet védelmében megoldandó feladat volt, hogy a betegek által kilélegzett levegőt egyrészt szűrje a rendszer, másrészt elvezesse azt a gép abból a térből, ahol az ápolók dolgoznak. ...és végül egy nem elhanyagolható tényező: a kifejlesztett tömeges lélegeztetőgép telepíthető kórházon kívüli környezetben, kórházi infrastruktúra nélkül is.

A kutatási adatok elérhetők a MassVentil projekt weblapján!
http://massventil.org/letoltesek/

Ezzel párhuzamosan az Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán egy másik - a koronavírus-járványhoz kapcsolódó - projekt is elindult. Mezei Miklós oktató vezetésével a kutatócsoport biológiai mintavizsgálatok biztonságos lefolytatására alkalmas berendezést fejlesztett ki. A berendezés egy olyan germicid fénycsöves sterilizáló készülék, amely alkalmas arra, hogy beépítsék bármilyen laboratóriumi készülékbe, elősegítve ezzel a vizsgált minta tisztaságának megőrzését. Nem mellékesen olyan steril teret hoz létre, amely így nem veszélyezteti a mintákkal dolgozó kutatókat.


A további kutatások a rendszer skálázhatóságával foglalkoznak, reméljük hamarosan a gyakorlatban is elérhető lesz a technológia!

A prototípus tesztelését a kutatócsoport a Microtrade 2002 Kft-vel együtt végezte. A berendezést a MikroMikoMed Kft. telephelyén helyezték üzembe. Itt található jelenleg Magyarország egyetlen magánlaboratóriuma, ahol lehetséges a koronavírus-tesztek nagy mennyiségű, automatizált gyártása.

Sok sikert kívánunk a további kutatásokhoz!


A bejegyzés a következő források alapján készült:

Tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az ÓE kutatói a koronavírus elleni védekezéshez

MassVentil projekt: tömeg-lélegeztető rendszer csoportos megbetegedések ellátásához
(A projekt weboldala)

A koronavírus mintavizsgálatainak biztonságosabbá tételén dolgoznak az ÓE Kandó mérnökei



Dr. Kozlovszky Miklós adatai...
A Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT):

Dr. Haidegger Tamás adatai...
A Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT):


Dr. Galambos Péter adatai...
A Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT):


Takács Bence adatai...
A Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT):


Garamvölgyi Tivadar adatai...
A Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT):


Mezei Miklós adatai...
A Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT):