2020. május 26., kedd

...hogy éppen 40 évvel ezelőtt indult az első magyar a világűrbe!

A Szojuz-36 1980. május 26-án indult el történelmi küldetésére, fedélzetén az első magyarral - Farkas Bertalannal - aki kijutott a világűrbe!


A szovjet Interkozmosz programban négy magyar pilóta került kiválasztásra, közülük Farkas Bertalan és Magyari Béla jutott ki a konkrét kiképzésre a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központba, "Csillagvárosba".

Farkas Bertalan Gyulaházán született, majd Kisvárdán járt középiskolába. Középiskola után eldöntötte, hogy pilóta lesz, így előbb a szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán, majd 1970-től a szovjet Repülő Műszaki Főiskolán folytatta tanulmányait. ...1972-ben lett repülőtiszt.

A 70-es évekre a szocialista országok közös űrkutatási programjában - ami természetesen szovjet irányítással működött - lehetőség adódott, hogy a Szojuz hajókon minden tagország egy-egy képviselője eljuthasson a világűrbe. Minden országban komoly szűréseket és válogatásokat tartottak, nem volt ez másképp Magyarországon sem!

"Az első magyar a kozmoszban" - Magyar Filmhíradó 1980. 22. - From: Youtube

Interkozmosz - Hivatalos nevén: "A szocialista országok együttműködése a világűr békés célú kutatásában és felhasználásában" - a Szovjetunió és kelet-európai országok közös űrkutatási programja. Hivatalosan 1970-től nevezték a programot Interkozmosznak (IK)
Az Interkozmosz űrprogram emblémája

A válogatás, szűrés során a kecskeméti Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézetben 4 főre sikerült szűkíteni a jelölteket. Végül Farkas Bertalan és Magyari Béla voltak azok, akik utazhattak a Gagarin Űrhajóskiképző Központba, ahol a felkészülés újabb szakasza következett. Farkas és Magyari kiképzése 1978 és 1980 között zajlott. (Bár már 1978-ban eldőlt, hogy Farkas Bertalan lesz az, aki beül a Szojuz-36-ba... Magyari Béla kiképzése is tovább folytatódott biztonsági okokból)

Korabeli képeslap a két magyar űrhajóssal! / From: Hungaricana

Valerij Kubaszov parancsnokkal és Farkas Bertalannal a Szojuz-36 1980. május 26-án 20 óra 20 perckor indult útnak, két napra rá pedig meg is érkezett ulticéljához: csatlakozott a Szaljut-6 űrállomáshoz. Magyarország ezzel a nemzetek közül hetedikként lépett ki a világűrbe!
Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan

Nem is olyan régen (2019. május 31-én) Farkas Bertalan az Óbudai Egyetemen tartott előadást. Az alkalomnak a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai kar adott otthont, az éppen aktuális Doktorandusz találkozó keretein belül. A rövid összefoglaló, illetve az eseményen készül képek elérhetők a Biztonságtudományi Doktori Iskola oldaláról is:
Farkas Bertalan előadása az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai karán
Farkas Bertalan a majdnem 8 napos űrutazásra magával vitt még valakit... A Magyar Televízió "Esti meséjének" figurája a Tévémaci vele együtt utazott és egyik este Farkas Bertalan olvasta fel az esti mesét!
Szkafanderes Tévémaci

A HM Zrínyi Katonai Filmstúdió dokumentumfilmje teljes egészében elérhető:

"Negyven évvel ezelőtt, 1980. május 26-án startolt Bajkonurból a Szojuz-36 űrhajó, fedélzetén a szovjet Valerij Kubaszov mellett Farkas Bertalan századossal, az első magyar űrhajóssal."

A csillagok útján – Farkas Bertalan űrhajós / HM Zrínyi Katonai Filmstúdió


A bejegyzés a következő források nyomán készült:

70 éves Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. In: Index.hu

Farkas Bertalan a Szojuz-36 fedélzetén. In: Cultura - a kultúrális Magazin

Csóti Rebeka: A TV Maci is ment az űrbe az első magyar űrhajóssal. In: 24.hu

Negyven éve közvetítették a magyar gyerekeknek az esti mesét az űrből. In: HVG.hu

Farkas Bertalan űrutazása az MSZMP-iratok tükrében. In: Magyar Nemzeti Levéltár.

Interkozmosz - Wikipédia szócikk.

Hét napot volt a világűrben a Tévémaci. In: Origo


Amennyiben a téma felkeltette érdeklődésedet, úgy számos dokumentumot találhatsz a Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Simon V. László: Farkas Bertalan - Az űrhajós.
Egyetemi Könyvtár

Csató Éva: Földünk a Szaljut-6 fedélzetéről - A szovjet-magyar űrrepülés bioszféra-m programjának eredményei.
Egyetemi Könyvtár

Valerij Kubasov: A kozmosz érintése.
Egyetemi Könyvtár

Both Előd, Horváth András: 50 éves a magyar űrkutatás.
Egyetemi Könyvtár

Galambos Tibor: Emberek a világűrben - Az űrhajózás krónikája.
Egyetemi Könyvtár

Both Előd, Horváth András: Magyar űrkutatás - Beszámoló.
Egyetemi Könyvtár