2020. szeptember 18., péntek

...az Amazon üzleteiben már a tenyerükkel fizethetnek a vásárlók.

Az Amazon Inc. fizikailag is látogatható üzleteiben nem régiben vezette be a biometrikus azonosítással történő fizetés lehetőségét. A cég boltjaiban a vásárlók a tenyerükkel tudnak fizetni.      


Tenyér érhálózat leolvasó az Amazonnál. 

A boltokban található szenzorok illetve az azokat működtető mesterséges intelligencia segítségével a vásárlók által kiválasztott termékeket  rendszer felismeri és a tenyér azonosítást követően az áruk levonásra kerül az vevő "Amazon folyószámlájáról".    


A rendszer működés


A fizetési mód használata regisztráció után lehetséges ekkor a vásárlók a bankkártyájuk behelyezését követően az olvasó terminál fölé tartott tenyérrel tudják a folyószámlájukhoz csatolni a tenyerükben található és csak rájuk jellemző érhálózat képét. A regisztrációs folyamat körül belül egy percet vesz igénybe ezt követően már  következő vásárlásnál használható  biometrikus azonosítással összekötött fizető rendszer.  

A fizetési rendszer az "Amazon One" nevet viseli A vállalat fizikai és kiskereskedelmi tevékenységért felelős vezetője Dilip Kumar szerint az egyedi fejlesztéssel létrejött algoritmussal és hardverrel működő rendszer, a legbiztonságosabb és gyorsabb módja a vásárlásnak, intézményekbe való bejutásnak vagy a kár a munkahelyi beléptetésnek. 




Az Amazon One fizető rendszer tenyérszkennere


Dr. Basel Halak a Southhampton Egyetem Számítógép tudományi iskolájának vezetője is elmondta, hogy a tenyér véna hálózata az újlenyomatos azonosításhoz hasonlóan teljesen egyedi azonosítást tesz lehetővé, azonban ez utóbbihoz képest.


Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Online Források: 


Jason Del Rey - Amazon Will now let you pay with your palm in its stores. vox.com Sep 29. 2020.  



Források online adatbázisainkból:


Gravie Clare - The Pros and Facial Recognition. Congressional Digest Apr.2020 Vol. 99 Issue 4. ISSN. 0010-5899. 


Song Hyoung Kyu - Depp user indentification model with multiple biometric data. BMC Bioinformatics. 7/16/2020 Vol. 21 Issue 1. ISSN: 1471-2105 


Cheng Kevin H. M. - Contacless Biometric Identification Using 3D Finger Knuckle Patterns. IEEE Transactions on Pattern Analysis @ Machine Intelligence. Aug2020 Vol. 42 Issue 8. ISSN: 0162-8828


Mehran Emadi - Improving Human's Finger Knuckle Identification using Hight Order Zernike Moments. Majesi Journal of elevtrical Engineering. Mar2020. Vol. 14. Issue 1. ISSN: 2008-1413

Meng Hsuan Fu - Integrated Technologies of Blockchain and Biometrics Based on Wireless Sensor Network for Library Managment. Information Technology & Libraries. 2020 Vol. 39 Issue 3. ISSN: 0730-9295.