2020. december 16., szerda

...melyek a Tesla kínai riválisai.

A világ talán leginkább ismert tisztán elektromos energiával működő autó márkája a Tesla. Az egyéb jól ismert autó márkák elektromos verzió mellett, azonban sorra jelentkeznek be a tesla által birtokolt címre csak elektromos hajtással működtetett járműveket gyártó vállalatok. 



Nem meglepő módon a Tesla legújabb és legígéretesebb riválisai Kínából kerülnek ki. A 2020-as év az elektromos autók piacán a Tesla szárnyalásával telt, eközben a három kínai hazánkban teljesen ismeretlen elektromos autó gyártó a Nio a Li Auto és a Xpeng is nagy mértékben növelte a gyártási teljesítményét.

A Nio ESC8 nevű modellje. 

A Nio a 2020-as évben majd 44 ezer új járművet gurított le a gyártósorokról csak decemberben 7 ezret. Ennek megfelelően a cég tőzsdei részvényei is szárnyalnak. A Tesla értékpapírjainak tavalyi 743%-os növekedéséhez képest is megdöbbentő 1112%-os érték növekedést értek el a januári árfolyamokhoz képest. 


A Li Auto SUV modellje

A Li Auto tosztá elektromos hajtású modellje a ONE is nagy népszerűségnek örvend a kínai piacon. A modell induló ára 15 millió forint körüli összeg. Erről az újonnan belépő gyártóról is elmondható, hogy az eladott modellek száma mellett az értékpapír piaci értéke is meredeken emelkedik. A Li Auto értékpapírjai a júliusi megjelenésükhöz képest már 150%-on állnak. 

Xpeng P7 sedan


A szintén sikereket elérő Xpeng 2020-ban 27 ezer eladott járművet könyvelt el. A cég kettő modellel van jelen az elektromos autók piacán. A P7 nevet viselő sedannal és a G3 nevű crossoverrel. 

Az összességében igényesen kidolgozott és magas technikai és technológia szintet képviselő új kínai elektromos autók egyenlőre csak a kínai piacon elérhetőek, azonban ha eladási számaik továbbra is magasak maradnak ki fognak lépni a nemzeti közi piacra is ahol komoly és számottevő konkurenciát fognak jelenteni mind az amerikai mind az európai piacokon jelenleg is elérhető elektromos autó márkáknak.  


Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Online Források: 

James Morris - Chinese EV Invasion! The Electric Cars To Look Out For In 2021. Jan 9, 2021, forbes.com

Evelyn Cheng - 5 high-end electric SUVs available in China right now. Jan 14 2021. cnbc.com

Hua Wang and Chris Kimble - Betting on Chinese electric cars? : analysing BYD's capacity for innovation  International journal of automotive technology and management : IJATM. - Milton Keynes  Inderscience Enterprises Ltd., ISSN 1470-9511, ZDB-ID 2063658-1. - Vol. 10.2010, 1, p. 77-92

Yifan Yu - Tesla posts first full-year profit on record China sales. January 28, 2021. www.asia.nikkei.com 

Jeanne Whalen - The next China trade battle could be over electric cars. Jan. 17, 2020 www.washingtonpost.com

John Liu, Chunying Zhang - Chinese Electric-Car Maker Xpeng Gets $2 Billion Credit Line. 2021. január 12. www.bloomerg.com