2021. május 14., péntek

...mi az a "harmadik hüvelykujj"

Az angol University Collage London kutatói nem régiben egy nagyon érdekes biometrikus végaggal végeztek kísérletet. A tesztek keretein belül 36 résztvevő kapott öt nap időtartamra egy úgy nevezett "harmadik hüvelykujjat". Az kísérlet meglehetősen meglepő eredménnyel zárult. 

 

 

A kísérletben résztvevők már pár nap elteltével rendkívül gyorsan és igen magas szinten tudtak alkalmazkodni a mesterséges végtag használatához. Az emberi agy ilyen gyorsan történő protézishez való dokumentált adaptációjára nem igazán volt még példa. A teszt alanyok a kísérlet végére már gyümölcsöt hámoztak, vizes palackot bontottak egy kézzel és a könyveket is könnyedén lapozták a biometrikus harmadik hüvelykujj segítségével.

 


 

A Third Thumb Project azaz a harmadik hüvelykujj projekt eredetileg egy díjnyertes diploma munkaként látott napvilágot. A rugalmas anyagból 3D nyomtatással készült műujjat a kisujj mögé helyezik, szenzorait pedig az alany cipőjébe. Így a felhasználó a nyomásérzékelőkkel tudj irányítani.

 

 

A kísérlet közben megfigyelhető volt az agy motoros funkciókért felelős agykéreg részében, hogy az egyes ujjak mozgatásáért felelős neuráis aktivitási minták meg változtak. Ebben ez esetben is arról van szó, hogy az emberi agy megváltoztatja a test leképezését. A protézis  további vizsgálta során nagy hangsúlyt fog kapni az agy motorikus  mozgásokért és testképért felelős területeinek vizsgálata így segítve az eszköz hosszú távú használhatóságának hatékonyságát.

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.


Források online adatbázisainkból:
Mark Schwartz - Biofeedback, IntechOpen, 2018 ISBN: 9781789842586
Ramana Vinjamuri - Biomimetic Prosthetics, IntechOpen 2018 ISBN 9789535138204
Yunhui, Liu - Dong, Sun - Biologically Inspired Robotics, 2012  

Spezzano, Giandomenico - Swarm Robotics, 2019  ISBN 9783038979234

Online források: 

Rich Hardy - How an extra thumb changes the way your brain precives teh hand.  2021 may 21. www.newsatlas.com 

Rich Hardy - Three thumbs up to 3D-printed prosthetic thumb 2017 july 06. www.newsatlas.com