2021. július 30., péntek

...milyen a feltekerhető híd.

A 3D nyomtatás pár évvel ez előtt még a csúcstechnológiával dolgozó cégek kiváltsága volt. Napjainkra viszont a hétköznapok technológiai megoldásává vált. Az építészettől, a hétköznapi használati tárgyak előállításán át a jármű technológiáig számos helyen kínál megoldást. Ezúttal egy eddig még nem látott összecsukható hidat állítottak elő Kínában. 





A közelmúltban Sanghaji szakemberek egy eddig még nem látott 3D nyomtatással előállított összetekerhető gyalogos hidat készítettek.  A híd a "Shanghaj Wisom Bay" nevű innovációs parkban található. 


                                                      "Sanghaj Wisdom Bay"


A híd előállítása összesen három napot vett igénybe, anyaga pedig kompozit karbonát-poliészter, amely egy minősített környezet semleges anyag. A hídból jelenleg ez az egy darab létezik. A prototípus híd kilenc méter hosszú, másfél méter széles és egy méter magas. Összsúlya nyolcszázötven kilogramm. Jelenlegi formájában egyidejűleg húsz ember gyalogos közlekedését tudja biztosítani. 




A híd tervezésekor a fő cél a feltekerhető híd technológiájának megvalósítása volt. A gyalogos híd fel és letekeréséhez Bluetooth kapcsolat szükséges és a feltekerés csupán egy percet vesz igénybe. A híd ilyen módú fel és letekerése nem akadályozza a víz szabad folyását, és a vízi közlekedést sem. A hidat kifejezetten nagyobb folyókon történő használatra szánják, ahol komoly előnyökkel jár az összetekerhető funkció.  Továbbá ellátták szenzorokkal is melyek érzékelik az áthaladó gyalogos forgalom mértékét és túl terhelés esetén azonnal jelzést adnak. 


Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.          


V Shishkovsky, Igor - New Trendings in 3D Printing, 2016, IntechOpen, ISBN: 9789535124801

Yang, H., Chung, J. K. H., Chen, Y., & Li, Y.: The cost calculation method of construction 3D printing aligned with internet of things. 2018

Behm, J. E., Waite, B. R., Hsieh, S. T., & Helmus, M. R.: Benefits and limitations of three-dimensional printing technology for ecological research. (2018)

Dragan Cvetkovic - 3D Printing 2018, IntechOpen, ISBN: 9781789239669

A.JM van Wijk, I. van wIJK - 3D Printing with Biomaterials 2015, IOS Press, ISBN: 97816114994862

Kalani Kirk Hausman and Richard Horne: 3D printing for dummies

Zhang X - Large-sclae 3D printing by a team of mobile robots. Automation in Construction Vol. 95. 2018

Lee JY - Fundamentals and applications of 3D printing for novel materials. Applied Materials Today Vol. 7 2017

Jeong Hoon Yeub - 3D and 4D Printing of Multistable Structures. Applied Science-Basel Vol. 10 Issue 20. 2020

An Jia - Design and 3D Printing of Scaffolds and Tissues. Engineering Vol. 1 Issue 2. 2015