2021. október 22., péntek

...milyen egy több ezer km/h-val repülő "Sexbomba"

 A kanadai vállalat a "Space Engine Systems" is helyet kér a legújabb kori űrversenyben valamint,  a hiperhjtóművek felhasználási versenyében. A vállalat "Sexbomb" nevet viselő hiperhajtóművel ellátott repülő eszközét 2022-ben fogják tesztelni.  




A hiperszónikus sebességű utazás jelenleg egy nagyütemben fejlődő terület, első sorban katonai és hadászati alkalmazások területén. A közeli jövőben azonban nem elképzelhetetlen az űrtechnológiai és turisztikai felhasználás sem. Ez utóbbiban is szeretne élen járni a kanadai "SES".



a "Sexbomb" 2022-es sikeres tesztjeit és további fejlesztéseit követően 2025-ben szeretnék a nagyközönség számára is elérhetőé tenni a hiperszónikus utazás élményét, mind ezt a jelenlegi tervek szerint az űrturizmusra jelenleg jellemző jegyárak harmadáért.

A "DASS" nevet viselő hajtómű tesztelése során az azzal felszerelt repülőgépet, magas légköri ballonnal fogják felvinni 33,5 km-es magasságra, ahonnan szabadeséssel fog felgyorsulni 1,8 Mach sebességre. Ezt követően kapcsolják majd be a tesztelni kívánt hiperhatóműveket. Így a számítások szerint a gép 17 km-es magasságban fogja elérni az 5 Mach sebességet. Ez több mint 6000 km/h sebességet fog jelenteni. 


A "SES" hiperhajtóműve több féle üzemanyagot is használ egyfajta szilárd és egy másik fajta folyékony üzemanyag fogja működtetni. A teszt eredeti kitűzött dátuma 2021 volt de engedélyeztetési problémák miatt 2022-re csúsztatták. 



A "Sexbomb" ha bár meglehetősen előre mutatónak tűnik a vállat elmondása szerint ez csak a kezdet. A hiperhajtóművek sikeres teszteit és hétköznapi üzemeltetési kérdésinek megoldását követően két további hierszónikus repülő üzemeltetését is tervezik a HELLO-1-ét és A HELLO-2-ét. A HELLO-1, mint egy 100 km-es magasságban szállítaná utasait Föld körüli pályán, míg a HELLO-2 már a Hold felszínig is képes lenne eljutni. 


Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.    

Források online adatbázisainkból:

Antonio Viviani - Hypersonic Vehicles - Past, Present and Future. 2019, IntechOpen, ISBN: 978139622694

Ramesh K. Adarwal - Advances in Some Hypersonic Vehicles Technologies. 2018, IntechOpen. ISBN: 9789535140351



Hypersonic plne ditched after speed ripped skin away. New Scientist Vol 214, Issue 2862. 2019


Silong Zhang - Research progress on active thermal protection for hypersonic vehicles. Progress in Aerospace Science Vol 119, Nov 2020.