2019. február 28., csütörtök

...mivel is foglakozik a "BOSTON DYNAMICS"

Napjaink egyik leggyorsabban fejlődő és széles körben is legnagyobb érdeklődésre számot tartó tudományos és kutatási terület a robotika. Azon belül is a mobil robotok fejlődését kíséri a legnagyobb érdeklődés. Manapság senki nem lepődik, meg ha egy raktárban robotok végzik a logisztikai feladatokat. Vagy éppen különböző kutatási, mentési, felderítési feladatokra mobil robotokat alkalmaznak.

Az örök kérdés azonban az, hogy mikor fogják ezek elérni intelligencia és fizikai képességek terén az ember vagy bármilyen organikus szervezet szintjét. Ez már korántsem a távoli jövőt bemutató sci-fi filmek témája. Napjaink kutató/mentő és munka mobil robotok mesterséges intelligencia fejlesztésnek, és az újonnan megjelenő technológiai lehetőségeknek köszönhetően már ma egyre inkább képesek másolni a mintául szolgáló organikus munka erő képességeit.

A mobil robot fejlesztés területének egyik, ha nem leginkább kiemelkedő szereplője a "Boston Dynamics", amely egy Egyesült Államokbeli, Massachusetts-i székhelyű cég. 



A céget a  Carnegie Mellon University korábbi professzora Marc Raibert indította útjára 1992-ben. Ők voltak az elsők a mobil robotok fejlesztésben, akik ön egyensúlyozó, gyors mozgásra, irányváltoztatásokra és ugrásokra képes mobil robotokat készítettek, melyek képesek megbirkózni gyakorlatilag bármilyen terep akadállyal, szintkülönbséggel, fizikai behatással. Ez a mai napig egyedül álló a mobil robotok "piacán".

Marc Raibert

A vállalatra első termékük megjelenése után figyelt fel a világ. Ez a "BIGDOG" nevet viselő mobil robot volt. Ez egy kutatási, felderítési, mentési célokat szolgáló négy lábon közlekedő 2005-ben elkészült mobil robot volt, melyet az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének megrendelésére specifikusan fejlesztett ki a cég.

"BIGDOG" bevetésen

"BIGDOG" 

A "BIGDOG" mozgásának tesztelése a Boston Dynamics telephelyén


A vállalat ezt követően számos modell fejlesztésébe kezdett. Következő mobil robotuk a Cheetah azaz gepárd nevet kapta. A robot legmegdöbbentőbb tulajdonsága stabilitását és a terepviszonyokhoz való alkalmazkodó képességén kívül az önerőből elért mozgási sebessége. A Gepárd ugyan is sík terepen képes akár 45 km/h sebességgel is képes futni.

A Cheetah futópados tesztelése 

Boston Dynamics legnagyobb érdeklődésre számot tartó fejlesztése azonban a humanoid felépítésű mobil robotok. Nem meglepő módon, hiszen ezek a modellek az emberhez hasonlóan 2 lábon képesek közlekedni, eközben elviselik a különböző fizikai behatásokat anélkül, hogy felborulnának. Egyik ilyen modell a 183 cm magas teljes mértékben emberi testfelépítésű mobil robot, amely az "ATLAS" nevet viseli. 

A Boston Dynamics először 2016-ban publikált videókat a tesztelés alatt álló "ATLAS" humanoid robotról.

"ATLAS" a terepen

"ATLAS" mobil robot tesztelése

Ugyan ebben az évben adtak hírt "SpotMini" nevet viselő modell fejlesztéséről, amely egy 25 kg-os miden eddiginél könnyebb, mozgékonyabb felépítésű négy lábon közlekedő kutató/mentő/munka robot. Ez a típust az előzetestervek szerint 2019-es évtől kerül értékesítésre.

"SpotMini" tesztelése


Egyenlőre a mobil és "andorid" típusú robotok középhosszú távon végbe menő fejlődésének lehetséges mértékét is nehéz prognosztizálni. Egy biztos az ilyen és ehhez hasonló fejlesztések egyre nagyobb mértékben gyorsulnak fel, amely valamelyest mégis előre vetíti az ilyen jellegű eszközök és robotok egyre szélesebb körben és egyre pontosabb precízebb feladatok elvégésére irányuló alkalmazását.   


Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődéses, úgy számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtár nyomtatott és elektronikus állományaiban. 


Válogatás az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtár nyomtatott állományából:


Kelly, Alonzo -   Mobile Robotics : Mathematics, Models, and Methods / Alonzo Kelly. - Cambridge  Cambridge University Press , 2013. - 701 p. ; 24 cm,  ISBN 978-1-107-03115-9 

Gubán Ákos - Gubán Miklós - Son Hua Nam -   Információ, adat, intelligencia / Gubán Ákos. - Budapest : Saldo , 2012. - 474 p. : ill. ; 29 cm. - (Bologna-könyvsorozat, ISSN 1789-5103) 

Kanniah, Jagannathan - Ercan, M. Fikret -   Practical robot design : Game playing robots / Jagannathan Kanniah ; M. Fikret Ercan ; Carlos A. Acosta Calderon. - Boca Raton : CRC Press , 2014. - XVIII, 400 p. ; 25 cm  ISBN 978-1-4398-1033-0 

Siegwart, Roland - Nourbakhsh, Illah R. - Scaramuzza, Davide -   Introduction to Autonomous Mobile Robots / Roland Siegwart, Illah R. Nourbakhsh, Davide Scaramuzza. -  Second Edition. - London : The MIT Press , 2011. - 453 p. : ill. ; 24 cm  ISBN 978-0-262-01535-6 

Válogatás előfizetett adatbázisainkól:
(csak az ÓE egyetemi hálózatából elérhető)

Chechliński Łukasz, Koguciuk, Daniel - A compreehensive approach to teaching mobil robotics,  -Journal of Automation Mobile Robotics & Intelligent Systems. 2017, Vol. 11 Issue 3, p7-14. 8p.

Annals of DAAAM & Proceedings. 2014, Vol. 25 Issue 1, p1376-1380. 5p.

Filaretov Vladimir F, Pryanichnikov Valentin E - Autonomous Mobile University Robots AMUR: Technology and Applications to Extreme Robotics. Annals of DAAAM & Proceedings. 2014, Vol. 25 Issue 1, p269-277. 9p.