2019. május 3., péntek

Új adatbázisok az Egyetemi Könyvtár kínálatában

Az Egyetemi Könyvtár a 2019. évben tovább bővítette a szakirodalmi, tudományos adatbázisainak körét. Nem csak a oktatói és kutatói munka támogatása miatt fontosak az így hozzáférhető források, a hallgatók és a doktoranduszok is egyre nagyobb százalékban használják az adatbázisokat.


Nézzük meg közelebbről, hogy melyek ezek az adatbázisok és milyen tartalmakat találunk a gyűjteményekben!


EBSCO Business Source Premier
Government Edition az üzleti iparág leggyakrabban használt kutatói adatbázisa, amely több mint 2300 folyóirat teljes szövegű változatát tartalmazza, beleértve több mint 1100 lektorált kiadvány teljes szövegét. Az adatbázis 1886-ig visszamenőleg tartalmaz teljes szövegű anyagokat, és 1998-ig visszamenőleg tartalmaz kereshető hivatkozott referenciákat.
A Business Source Premier élen jár a többi versenytárssal szemben az összes üzleti tudományágat lefedő teljes szövegű tartalmat tekintve, amely magában foglalja a marketing, a menedzsment, a vezetői információs rendszerek (MIS), a termelésirányítási információs rendszerek (POM), a számvitel, a pénzügy és a közgazdaságtan területeit. Az adatbázis naponta frissül az EBSCOhost keresőrendszeren keresztül.

 
Bemutató a  Business Source Premier használatáról (angol)

Sage Journals
A humán-, társadalom-, természet- és orvostudományi területeken kiemelkedő adatbázis kurrens és archív tartalmai is teljes szöveggel érhetők el. A gyűjteményben az egyszerű és összetett keresés mellett lehetőségünk van tudományterületekre leszűkített címlistában böngészni.

 
Bemutató a  SAGE Journals használatáról (angol)
 
Taylor & Francis Online
Az 1852-ben alapított Taylor and Francis vállalat többezer folyóiratot és új könyvet publikál. Az adatbázisban lehetőség van egyszerű keresésre (kulcsszó, szerző, DOI azonosító stb.), valamint tudományterületek alapján böngészésre (pl. földtudomány, oktatás, környezet és fenntarthatóság, fizika, jog, politikatudomány, társadalomtudomány, turizmus, egészségügy, bölcsészettudomány, informatika, művészet, matematika, sport stb.) 
 
 
Az Óbudai Egyetem a Science & Technology Collection adatbázisra fizet elő.  


Az Egyetemi Könyvtár honlapján elérhető tananyagok és videotutorialok segítségével a tudományos adatbázisokban történő keresés gyerekjáték lesz!