2019. december 20., péntek

...mi is az az "ipari hó."

Nem régiben hallhattunk, híreket különös előre nem jelzett igen kis térségben előforduló, havazásról Északkelet-Magyarország térségéből. Önmagában a tény, hogy januárban havazik nem különösképpen érdekes azonban itt sem az időjárás sem a frontok alakulása nem indokolta a havazást, amely meglehetősen kis területre koncentrálódott. A szakértők magyarázata egyértelmű ebben ez esetben nem egy természetes időjárási jelenségről volt szó, hanem  a nagyobb mértékben iparosodott területeken ritkán előforduló "ipari havazásról".

Ipari hó Kazincbarcika térségében.  2020 január. 3-án.



A jelenség alapvetően akkor fordulhat elő amikor a téli hideg szélcsendesebb idő idején a fölfelszín felett megülepedett hideg levegő réteg konzerválja a fölé érkező ipari termelésből származó melegebb levegőrétegeket.  Ebben az esetben a hideg és meleg levegő rétegek hirtelen kezdenek elegyedni egymással.



A két erősen telített légréteg keveredésekor, pár száz méteres magasságban elindul a felhőképződés. Ezekben a felhőkben a az ipari üzemek által kibocsájtott meleglevegőből származó szennyező anyagok szolgálnak kondenzációs magként.

"Ipari hó Zirc körzetében 2020."  

A jelenség bekövetkeztekor jellemzően a gyárak által kibocsájtott aeroszol, valamint ammónium szulfát részecskékre kicsapódó víz kristályosodik és hópehely formájában éri el a talajt. A jelenséget gyárkémány effektusként is említik és őszi enyhébb időjárás esetén is érezteti hatását ekkor azonban jobbára nagoyn sűrű szitáló eső formájában éri el a talajt. Téli hómérséklet esetén azonban a hazánkban is tapasztalható módon több centiméteres, hó takarót is létrehozhat az ipari területek több tíz kilóméteres körzetében. 

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Források online adatbázisainkból:



Barta Gyöngyi - A magyar ipari területek folyamatai, 1945-2000, Budapest Pécs Dialóg Campus K. 2002. ISBN:963-9310-19-0

Zöld ipar magazin Hulladékgazdélkodás, Megújuló energia, környezetvédelem 2011- Budapest mEridia Press Kft.

Boccanfuso Dorothée, Savard Luc - An impact analysis of the climate change on the forestry industry in Quebec. Canadian Journal of Forest Research. 2018, Vol. 48 Issue 2. ISSN: 0045-5067