2020. február 29., szombat

...hogy hogyan találhatod meg a megfelelő folyóiratot publikációd megjelentetésére!

A tudományos publikációk megjelentetésének kérdése egyre bonyolultabb a szerzők számára. Egyre több folyóirat jelenik meg, így egyre nehezebb kiválasztani, melyik kiadvány lenne a legmegfelelőbb.


Az online tudományos kommunikáció a kutatómunka szerves részévé vált. A gombamód szaporodó online folyóiratok száma 2012-ben meghaladta a papír alapú kiadványok számát... és ez még jellemzőbb tendencia lett a folyóiratkiadás területén.

Több problémával is találkozik a kutató, ha meg akarja jelentetni a kéziratát:

  • melyek a releváns folyóiratok a szakterületen?
  • milyen szinten áll az adott folyóirat a szakterületen megjelenő kiadványok között?
  • biztos, hogy a kiválasztott folyóirat hiteles, a tudományos világ által elfogadott kiadvány?

Sokszor a tapasztalt, publikálás területén gyakorlott kutatóknak is nehéz döntés, hogy hol jelentessék meg írásukat. A fiatal, kezdő kutatók számára pedig sokszor egész egyszerűen egy bonyolult labirintusnak tűnik a kérdéskör.

Jelen bejegyzésünkben néhány jó-tanácsot és pár olyan oldalt ajánlunk, amely segítség lehet a kutatók számára.

Az első, legfontosabb pont: Még véletlen se adjuk be kéziratunkat nem hiteles, predátor folyóirathoz!

Az online tudományos kommunikációra, publikálásra és az Open Access megjelenésre az egyik legnagyobb veszélyt a parazita vagy predátor folyóiratok jelentik. A külföldi szakirodalom több elnevezést használ, de leginkább "predatory journal"-ként nevezi meg ezeket a kiadványokat.


Sok esetben nehéz megállapítani azokat a jeleket, amelyek alapján egyértelműen kimondhatnánk: ez nem egy tudományos open access folyóirat, hanem a kutatók átverésére - és persze anyagi haszonszerzésre - létrejött kiadvány.

A blogunkban 2019. folyamán két bejegyzésben is foglalkoztunk a kérdéssel, így ezekre az információkra itt csak utalunk:
...hogyan ismerhetjük fel a nem hiteles folyóiratokat! (1.)
...hogyan ismerhetjük fel a nem hiteles folyóiratokat (2.)

A folyóiratok szakterületi elhelyezkedésével kapcsolatban a Scimago Journal Rank rendszere ad hiteles információt. A SJR az adott szakterület folyóiratait kvartilisekre bontva jelzi az adott kiadvány helyét a tudományágban.


A rendszerben több fontos információt találhatunk az adott folyóiratról, de számunkra a legfontosabb, hogy a szakterületen milyen helyet foglal el a kiadvány.

Az Óbudai Egyetem  Acta Polytechnica Hungarica folyóirata az SJR-ben. 
(2020. február 29.)

A példában az Óbudai Egyetem tudományos Impakt Faktoros folyóiratát, az Acta Polytechnica Hungarica-t láthatjuk. A jelenlegi adatok szerint a folyóirat két szakterületi rangsorban is a Q2 besorolásban van.

/// Az adott szakterület Q1-es besorolású kiadványai a legjobb 25%-ot jelentik. ///

A releváns folyóirat megtalálásához  egyébként több kiadói és szolgáltatói felület áll rendelkezésünkre. A teljesség igénye nélkül itt most felsorolunk párat ezek közül. A közös ezekben a felületekben, hogy a folyóirat ajánlásokhoz meg kell adnunk legalább a kézirat címét és kulcsszavait, illetve - egyes rendszereknél - az absztraktot is. Ezt követően az adatbázis ennek megfelelően fog találatokat adni a publikációnk megjelentetéséhez esélyes folyóiratokról.

Természetesen ezeket a találatokat nem feltétlen kell készpénznek venni, érdemes megvizsgálnunk a folyóiratot, hogy valóban ez lesz-e a legmegfelelőbb kiadvány számunkra.













Bejegyzésünkben csupán néhány jó-tanácsot és pár olyan oldalt ajánlottunk, amely segítség lehet a kutatók számára. Ettől függetlenül, a teljes körű információkért forduljanak az Egyetemi Könyvtár munkatársaihoz.

/// Az Óbudai Egyetem esetében, az Egyetemi Könyvtár kutatástámogató oldalán is érdemes tájékozódnunk!