2020. március 6., péntek

...hogyan nézhet ki a jövő harci helikoptere.

Nem régiben kerültek bemutatásra a Boeing legújabb tervei melyek egy lehetséges jövőbeli harcászati helikopter gyársásáról szólnak. A repülő gép gyártó óriás az Amerikai Hadsereg pályázatára készítette el a terveket. A USA hadserege egy a 2017-es évben kivont a Bell által gyártott modell (OH-58D Kiowa Warriror)  pótlására írt ki pályázatot.

"BELL OH-58D Kiowa Warriot"


A "Future Attack Reconnaissance Aircraft" nevet viselő kiírásra a Boeing is benyújtotta pályázatát méghozzá egy meglehetősen különleges formatervezésű harci helikopterrel. 

"A Boeing harci helikopterének látvány terve" 

A modell egyenlőre nem visel nevet, és kizárólag a tervező asztalon létezik. Prototípus nem készült belőle.  A helikopter tervének részletiről és annak lehetséges paramétereiről egynlőre nem sokat tudni. Azt azonban elárulták, hogy a leendő könnyű fegyverzettel felszerelt harci eszköz akár 300 km/h sebességgel is képes lesz közlekedni. 

"Boeing harci helikopter"


A tenderre természetesen nem csupán a Boeing, de más gyár órások is benyújtották pályázataikat. Többek között a korábban kivonásra került modellek gyártója és egyben a Boeing legnagyobb riválisa a Bell Helicopters is.  A Bell már 2019 októberében bemutatta az általa megálmodott koncepciót a "360 Invictust" nevet viselő harci helikoptert.

"Bell 360 Invictust" 

Ennek a modell már a prototípus teszteken is túl van. Amelyek során képes volt a 370 km/h sebesség átlépésre is.  A sok millió dolláros pályázat elnyeréséért, A Boieng-en és Bell-en kívül még a Sikrosky és a Karem Aircraft illetve a AVX Arifcraft vannak versenyben. 

A az eddig bemutatott tervek és a fejlesztési célrendszerek elvárások mind egy irányba mutatnak. A harcászati repülésben a nagy sebességű forgószárnyasok korszaka előtt állunk. 

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet számos dokumentumot érhetsz el az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtárának nyomtatott és digitális állományiban.

Források online adatbázisainkból:

Cassem Chrisopher - Towars an Innovation Srategy for the US Air Force. Air & Space Power Journal. Spring 2018, Vol. 32. Issue 1. ISSN: 1555-385X

Wilkonson Stephan - The 10 Dangerous Airplanes Ever built. Avation History. Mar.2020, Vol. 30 Issue 4. ISSN: 1076-8858

STYLE - Avation History Nov2019, Vol. 30. Issue 2. ISSN: 1076-8858

MarcetLine Company Profile: The Boeing Company. Boeing Company MarketLine. Company Profile. 9/23/2019.